Känslorna svallar hos de långväga gästerna som finner en fontän.

Känslorna svallar hos de långväga gästerna som finner en fontän. Foto: Tobias Josefsson

Kärlek och humor i Mjölbyrevy

MJÖLBY.

I Mjölbys nyårsrevy hyllas giganterna Kerstin Dellert och Lill-Babs välförtjänt. Knytblusakademin utser oväntade ledamöter och en förvirrad skara långväga gäster landar i Mjölby i jakten på ett heligt tempel. Eller är det en gran?

Av
Tobias Josefsson

Sedan tre decennier tillbaka är regissören Birgitta Wigforss involverad i skapandet av olika former av nyårsrevyer i Mjölby. Med glädjen som vapen får hon människor att växa och blomma ut till något ännu vackrare. Passande är därför att Mjölbyrevyn detta nyår heter ”Nu blommar det” och prisar olikhet, mångfald och kärlek.

– Vi har haft ett val och gör jämförelsen mellan partierna och blommor. Just nu frodas de inte riktigt som de ska, men det blir bättre framöver. Det är viktigt att känna optimism inför 2019. Vissa ogräs ska bort och andra ska få frodas, reflekterar Birgitta.

Partierna kring regeringsbildningen tar sig en omväxlande svängom.

Partierna kring regeringsbildningen tar sig en omväxlande svängom. Foto: Tobias Josefsson

Revyn innehåller ett stort antal nummer i två akter. Tillsammans utgör de en årskrönika över sådant som hänt (eller inte hänt) i Mjölby och i världen, i stort och smått.

– Det handlar inte om att man ska veta saker i förväg. Vi berättar vad som har hänt, antingen skojar vi om det eller så tar vi det allvarligt. Man ska gå på lokalrevy med en nyfiken öppenhet i positiv anda och känna att det här är människor som vill tala om någonting för dig på ett underhållande sätt.

Edward Blom håller knytbluslåda medan ”GW” betraktar konungens vapen.

Edward Blom håller knytbluslåda medan ”GW” betraktar konungens vapen. Foto: Tobias Josefsson

Birgitta Wigforss beskriver sig själv som en naturlig ledare och utbildare. Utifrån sina värderingar hälper hon människor att mötas över barriärer.

– Vi har allt ifrån välutbildade till arbetslösa, skolungdomar och hemmafruar, åldersmässigt är vi allt från tonåringar till 70-plussare. Det är intressant att man kan samarbeta så bra med respekt, alla kan lära sig av varandra Det handlar inte om att vara smartast, utan om att ha empati, hjärta och inlevelse, förklarar Birgitta.

Revymakaren Birgitta Wigforss besitter en sprudlande kraft och kreativitet.

Revymakaren Birgitta Wigforss besitter en sprudlande kraft och kreativitet. Foto: Tobias Josefsson

Revyns sista föreställningar för denna gång spelas 18-19 januari på Ostkupan.

Publicerad 15 January 2019 00:00