Tack vare den nya solboxen, med betydligt högre effekt än den gamla uttjänta, kan ännu fler psoriasisdrabbade få hjälp, menar Göran Eklund på Psoriasisförbundet i Motala.

Tack vare den nya solboxen, med betydligt högre effekt än den gamla uttjänta, kan ännu fler psoriasisdrabbade få hjälp, menar Göran Eklund på Psoriasisförbundet i Motala. Foto: Pernilla Alsén

Ny solbox hjälper psoriasisdrabbade

MOTALA

. Hos Psoriasisförbundet i Motala utförs varje år över 3000 behandlingar. Alla tack vare ideella krafter.

Av
Pernilla Alsén

I en källarlokal i en hyresfastighet på Storgatan i Motala håller den lokala psoriasisföreningen till. Trots det begränsade utrymmet finns här plats för både ångbastu, en stor solbox, hand- och fotsolarium. Därtill en väl tilltagen fikahörna. För här utförs inte bara ljus- och värmebehandlingar, här finns också möjlighet till lite social samvaro för den som vill.

Psoriasisföreningen i Motala har öppet tre eftermiddagar i veckan, måndag, onsdag och fredag, och varje vecka kommer ett hundratal personer hit.

– Vi gör omkring 3500 behandlingar om året här, berättar Göran Eklund som är vice ordförande i föreningen.

Han är en av ett tiotal personer som jobbar här ideellt. Eklund visar runt i lokalen och demonstrerar den nya, moderna solboxen som invigdes i förra veckan. Ljusbehandlingsapparaten, som kan liknas vid ett stående solarium, kommer från Region Östergötland som föreningen har ett nära samarbete med.

"Märker en tydlig

förbättring"

De lokala föreningarnas mottagningar och engagemang i Motala, Linköping och Norrköping är helt avgörande för att täcka behovet av psoriasisbehandlingar i länet.

Det som är unikt för Motala, menar Göran Eklund, är dels att de är ensamma i länet om att ha en ångbastu, dels att verksamheten drivs helt ideellt. Psoriasisförbundet Motala, som vuxit rejält de senaste åren, har omkring 250 medlemmar från hela den västra länsdelen.

Som medlem får man göra sin behandling till rabatterat pris, 20 kronor per gång, priset hålls nere tack vare den ideella arbetskraften, menar Eklund.

Att leva med psoriasis – som är en kronisk sjukdom – kan vara mycket besvärligt, vittnar Göran Eklund om, och regelbunden ljusbehandling gör stor skillnad.

– Ja, de flesta märker en tydlig förbättring. Du blir aldrig av med psoriasis, men du kan ha en bra tillvaro om du slipper blöda och fjälla.

Om psoriasis

Omkring 300 000 svenskar har den kroniska sjukdomen. Psoriasis ger oftast utslag på huden, kommer ofta i skov och kan försvinna i långa perioder med hjälp av olika behandlingar.

Publicerad 15 January 2019 14:48