Tuva Forsell och Jacob Torgner lagade ärtsoppa och crepes med vegofärs.

Tuva Forsell och Jacob Torgner lagade ärtsoppa och crepes med vegofärs. Foto: Pernilla Alsén

De blev Kockduellens vinnare

Tuva och Jacob vann kampen i köket

MJÖLBY.

Kockduellen har avgjorts för första gången på Dackeskolan i Mjölby. Tävlingen är ett sätt att locka fler unga till kockyrket.

Av
Pernilla Alsen

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som arrangeras av Visita, en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Tuva Forsell och Jacob Torgner utgör ett av de tävlande lagen, de går i nian på Lagmansskolan i Mjölby.

– Jag tycker om att laga mat, så det här är väldigt roligt. Det var lite nervöst i början, men nu känns det okej, säger Tuva medan hon vänder en pannkaka i stekpannan.

Hon och Jacob gör en tolkning av en klassisk svensk rätt; ärtsoppa och pannkakor.

– Men vi har gjort en tvist på den och gjort crepes med vegofärs och så ärtsoppa vid sidan om, berättar Tuva.

Det doftar gott i skolköket på Dackeskolan, där fem lag tävlar mot varandra. Utgångspunkten är en råvarukorg med bland annat vegofärs, bönor, rotfrukter, grädde, creme fraiche, ost och svamp, som de tävlande har att tillgå och skapar sina recept ifrån.

Maja Rikardsson (t.h.), före detta elev på Dackeskolan, var en av jurymedlemmarna. Här har hon koll på Leah Gabore som steker biffar.

Maja Rikardsson (t.h.), före detta elev på Dackeskolan, var en av jurymedlemmarna. Här har hon koll på Leah Gabore som steker biffar. Foto: Pernilla Alsén

Tävlingen arrangeras på många skolor runt om i landet, först en uttagstävling på skolan, sen i stadstävlingen varifrån sedan tio finallag slutligen utses och som kommer att få tävla mot varandra i riksfinalen, som avgörs i Stockholm i februari.

Det är kris inom kockyrket

Syftet är att öka intresset för matlagning och kockyrket.

– Vi behöver få in fler folk i branschen, det är kris inom kockyrket. Och tävlingen är förstås också ett sätt att få de här unga personerna intresserade av vår utbildning, säger Maria Pettersson som är lärare på Mjölby Gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram.

Tävlingsjuryn bestod av kocken och restaurangägaren Niclas Hemmingsson, restaurangchef Emil Spets samt Maja Rikardsson och Rasmus Esplund, de två sistnämnda är före detta elever med tävlingsvana.

Efter en förmiddag i restaurangköket och presentation inför juryn stod Jacob Torgner och Tuva Forsell, både deras val av maträtt och sätt att arbeta imponerade på jurymedlemmarna.

Tuva Forsell och Jacob Torgner vann Mjölbys deltävling i Kockduellen.– Det känns jättekul! Vi har lagt ner ganska mycket jobb på att ta fram en bra rätt, så det var kul att det höll hela vägen, ler Tuva.

Tuva Forsell och Jacob Torgner vann Mjölbys deltävling i Kockduellen.– Det känns jättekul! Vi har lagt ner ganska mycket jobb på att ta fram en bra rätt, så det var kul att det höll hela vägen, ler Tuva. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 16 January 2019 14:43