De blåser liv i 70-talsfestivalen

Festivalflopp ska vändas till succé

MANTORP.

Flopp då, succé nu? Så kan det bli om arrangörerna bakom "Festival of the Midnight Sun" får som de vill.

Av
Pernilla Alsén

Det har beskrivits som den största floppen i svensk nöjeshistoria. Året var 1970 och ett år tidigare hade en musikfestival i amerikanska Woodstock lockat en halv miljon besökare. Nu skulle man göra en svensk version av den mytomspunna festivalen, det tänkte i alla fall de entustiastiska – och aningen naiva – arrangörerna.

Ett 700 000 kvadratmeter stort området vid då nyöppnade Mantorp Park togs i besittning, enorma ytor fylldes med sand och halmbalar, scenbyggen i jätteformat tog form. Tanken var först att Festival of the Midnight Sun skulle hållas vid Piteå Havsbad, därav sanden och midnattssolen, men av olika anledningar hamnade den i stället på östgötaslätten. Att beskriva festivalen som ett fiasko är ingen överdrift. Det ryktades om att 300 000 personer skulle komma till Mantorp den där midsommarhelgen. Det kom 3000. Vissa av de ditresta banden vägrade att spela på grund av utebliven betalning och för matförsäljarna blev det en ekonomisk katastrof. Det sägs bland annat att det låg 20 000 grillade kycklingar och ruttnade solen. Festivalen gick i konkurs med ett ekonomiskt underskott på flera miljoner kronor.

Nu är det dags för ett nytt försök, om än i mindre skala. 31 augusti väcks "Festival of the Midnight Sun" till liv igen. Festivalområdet kommer att ligga vid Sjögestad Motell, strax utanför Mantorp. Arrangör är nybildade Rockered Kulturförening och initativtagare är Mats Carlheim från Vikingstad.

– Jag började läsa in mig på den här festivalen och tänkte; varför inte testa att göra detta igen. Jag älskar festivalkänslan, gillar stämningen, säger Carlheim, föreningens ordförande, med lång erfarenhet av festivaler och andra evenemang.

Idén fick han när han upptäckte en film som Björn Rallare just nu jobbar med, som handlar om just Mantorpsfestivalen. Rallare, som själv är uppvuxen i Mantorp, är filmare och fotograf och ingår nu också han i den ideella föreningen som ska arrangera sommarens festival.

– Vi har fått ihop ett duktigt gäng med skivbolagsfolk och bandmanager bland annat, ett jätteroligt projekt, säger Carlheim.

Festivalen i augusti kommer att präglas av 60- och 70-talet, både när det gäller musik, miljö – och mat.

– Grillad kyckling är förstås ett måste, skrattar Mats.

Biljettförsäljningen har redan kommit igång, detta trots att det inte är klart än vilka band som kommer att spela. Tre scener med ett 15-tal band blir det, så mycket är i alla fall bestämt, och än så länge är banden Skogen Brinner och Hellsingland Underground klara.

– Många band har hört av sig och vill spela, säger Mats Carlheim som lovar att fler band ska släppas inom kort.

3000 personer, lika många som det enligt uppgift dök upp på Mantorp Park när det begav sig, är vad man räknar med att kunna ta in på festivalområdet i sommar.

Många band har hört av sig och vill spela

Både Carlheim och Rallare menar att festivalen ligger helt rätt i tiden, 1960- och 70-talet är hett just nu i både musik, film och tv.

– Så festivalen är inte bara för oss gamla gubbar, den är för alla. Många ungdomar gillar den här typen av musik också, menar Mats.

Än så länge är filmen Ved, som Björn Rallare gör tillsammans med Peder Carlsson från Backyard Babies och producenten Niklas Mertel Eklund om den misslyckade festivalsatsningen, en kortfilm. Men planen är att det även ska bli en långfilm framöver.

Förhoppningen är att sommarens festival ska bli startskottet på något ännu större. Nästa år är det 50 år sedan Festival of the Midnight Sun arrangerades och då hoppas Mats Carlheim att festivalen kommer tillbaka, helst på en ännu större plats med ännu större publik.

Kan det bli aktuellt med en repris på Mantorp Park?

– Så långt har vi inte kommit än, men vår idé är att smälla på ordentligt till 50-årsjubileumet, ler han hemlighetsfullt.

Än så länge är filmen Ved, som Björn Rallare gör tillsammans med Peder Carlsson från Backyard Babies och producenten Niklas Mertel Eklund om den misslyckade festivalsatsningen, en kortfilm. Men planen är att det även ska bli en långfilm framöver.

Än så länge är filmen Ved, som Björn Rallare gör tillsammans med Peder Carlsson från Backyard Babies och producenten Niklas Mertel Eklund om den misslyckade festivalsatsningen, en kortfilm. Men planen är att det även ska bli en långfilm framöver. Foto: Från filmen Ved/Björn Rallare

Publicerad 18 January 2019 00:00