Peter

Peter "Ostgeneralen" Trygg kämpar för Boxholmsostens framtid. Foto: Privat

Han vill göra gott för ostens skull

BOXHOLM.

Trots att Peter Trygg inte själv har någon anknytning till Boxholm brinner han för att rädda kvar ostproduktionen på orten. För sitt engagemang utsågs han nyligen till Årets östgöte.

Av
Pernilla Alsen

När beskedet kom i höstas, att Arla beslutat att lägga ner det anrika mejeriet i Boxholm och flytta osttillverkningen till Östersund, uppstod en massiv proteströrelse – mycket tack vare Peter Trygg.

Det var han som skapade Facebookgruppen (som nu heter Ost-marschen 2019) som på kort tid fick över 16 000 följare och även mynnade ut i föreningen Boxholmsostens vänner. Peter Trygg var också den som drog igång ostmarschen som lockade omkring 800 personer till Boxholm en kall tisdagsförmiddag i oktober, för att protestera mot flyttplanerna.

Någon koppling till Boxholm har han inte, men Peter minns osten från sin barndom.

– Min mor hade alltid Boxholms kryddost hemma, så det är en förnimmelse från uppväxten.

Varför detta engagemang?

– Nu när barnen flugit ut har man ganska mycket tid. En del spelar golf, andra är på gymmet flera gånger i veckan. Jag ville lägga tiden på att göra något gott.

En stor del i detta handlar om vikten av lokal matproduktion, förklarar han.

Strax innan nyår belönades hans engagemang, då utsåg P4 Östergötlands lyssnare honom till Årets östgöte.

– Fantastiskt kul att bli framröstad, det gör att jag får ännu mer energi. Men priset delar jag med mig till ostgruppen. Att jag startat detta är en sak, men det är tillsammans vi gör jobbet, säger han och syftar på de andra som engagerat sig i föreningen Boxholmsostens vänner.

Trygg berättar att Facebookgruppen, där diskussionerna stundtals är hetsiga, nu modereras av åtta personer som hjälps åt att hålla koll och ibland rensa bland inläggen och kommentarerna. En stöttepelare, förklarar han, är nämligen att man i forumet ska hålla en god ton och diskutera i en positiv anda. Bojkott av Arla, som många av anhängarna förespråkar och anammar, är inget Peter Trygg och föreningen står bakom.

– Det är inget vi kan styra, folk är förbannade och alla gör som de vill. Men en bojkott är inget vi stödjer.

I stället försöker man hitta alternativa lösningar och sakliga argument. Trygg är övertygad om att Arla gör en dålig affär om man flyttar osttillverkningen från Boxholm.

– Jag är tveksam till att östgötarna fortsätter att handla Boxholmsost i samma utsträckning vid en flytt, de kommer att tappa mycket i omsättning.

Om osten i stället fick vara kvar skulle det finnas goda chanser att utveckla varumärket och tjäna mer pengar, anser Peter Trygg som tror mycket på konsumenternas makt.

Det här är ingen halvhjärtad protest i det tysta. Peter Trygg, liksom de andra i föreningens styrelse, tar frågan på största allvar . Trygg har både suttit i möte med Arla och varit på studiebesök i företagets produktionsanläggning i Linköping. I mars arrangeras en bussresa till danska Århus, där företaget har sitt huvudkontor.

– Jag hoppas att många sluter upp och att koncernchefen Peder Tuborgh ställer upp på att träffa oss en stund, säger han inför den kommande Danmarksresan.

Peter Trygg tog initiativet till uppropet mot flytten av Boxholmost.

Peter Trygg tog initiativet till uppropet mot flytten av Boxholmost. Foto: Pernilla Alsén

Peter Trygg

Bor i: Vikingstad

Familj: Fru, tre egna barn, två bonusbarn och en hund

Ålder: 55 år

Jobbar som: Regionchef på Fonus Öst

Intressen: Sång och musik, sjunger i flera olika band

Publicerad 19 January 2019 00:00