Katarina Westlund, kocklärare på Dackeskolan, tilldelas Stora Hagdahlspriset 2019.

Katarina Westlund, kocklärare på Dackeskolan, tilldelas Stora Hagdahlspriset 2019. Foto: Arkivbild/Pernilla Alsén

Westlund är årets Hagdahlspristagare

ÖSTERGÖTLAND

. Katarina Westlund, kocklärare på Dackeskolan i Mjölby, tilldelas året Stora Hagdahlspris.

Av
Pernilla Alsén

Stora Hagdahlspriset 2019 går till Katarina Westlund, lärare på Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram på Mjölby Gymnasium, sedan många år, med undantag för några år då hon drev restaurang Gastro 19 på Vadstena golfklubb.

Westlund har under årens lopp hunnit coacha och stötta inte mindre än 150 elever som tävlat – och i många fall vunnit – i olika matlagningstävlingar. Flera av dem är fortfarande framgångsrika i både yrkeslivet och i tävlingssammanhang.

– Min ambition är att se eleverna växa och utvecklas i en yrkesroll, men även att få dem att utveckla personliga egenskaper som de har nytta av i arbetslivet, säger Katarina Westlund.

Westlund har också engagerat sig i att lyfta fram kvinnor inom restaurangbranschen, vilket gett henne Karin Franssons mentorspris av föreningen Årets Kock. En av Katarina Westlunds mentorer genom åren är Bengt-O Pettersson, tidigare krögare i Nyköping och praovärd för Katarina när hon gick i högstadiet. Han tog med Katarina till Vadstena Klosterhotell, där hon jobbade extra under en period på 1980-talet.

– Katarina har haft stort, positivt inflytande på den gastronomiska utvecklingen, inte bara i Östergötland, utan i hela Sverige, menar Bengt-O Pettersson.

Priset är på 10 000 kronor och delas ut av Hagdahlsakademiens preses, landshövding Carl Fredrik Graf, under Hagdahlsdagen 6 februari.

Sedan tidigare är det klart att Årets Hagdahlskock är Jonas Alvin och årets diplommottagare heter Claes och Per Eke Göransson samt Jonny Ståhl.

Hagdahlsakademien har till uppgift att i Charles Emils Hagdahls anda lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur.

Publicerad 28 January 2019 15:35