Royne Mercurio från Linköping är mannen bakom illustrationerna och kontot

Royne Mercurio från Linköping är mannen bakom illustrationerna och kontot "Herregud & Co". Foto: Johannes Mercurio

Herregud – vilket engagemang

"Bilderna ska innehålla glädje, hopp och eftertanke"

ÖSTERGÖTLAND.

Royne Mercurio började "rita gubbar" när han skaffade ipad för några år sedan. Nu följer hundratusentals honom på sociala medier

Av
Pernilla Alsen

Det började med en blogg där Royne Mercurio publicerade vad han själv beskriver som "lite pappabilder och allmänna tankar om livet". Men för fem, sex år sedan bestämde han sig för att enbart synas på Facebook.

– Jag hade precis skaffat mig en ipad som jag började leka med, som en kvällsavkoppling, och det blev grunden till Herregud & Co, berättar Mercurio.

Herregud & Co är samlingsnamnet på de illustrationer och karaktäristiska figurer som Royne Mercurio numera dagligen publicerar på sina sociala medier. Alltid tillsammans med en tänkvärd och ofta lite klurig fundering som uppmuntrar till eftertanke.

Det som började som – och fortfarande är – en hobby har vuxit sig stort. I dag har Herregud & Co omkring 135 000 följare på Facebook och över 77 000 på Instagram. Bilderna har blivit böcker, kalendrar och kaffemuggar.

Tänker du på det, när du ritar, att du når ut till så många?

– Både ja och nej. Jag har inte drabbats av nån prestationsångest med tanke på hur många som följer , men jag kan känna nån form av ansvar och lägger inte ut vad som helst.

Royne Mercurio berättar att han har tre ledord med sig i skapandet.

– Glädje, hopp och eftertanke – något av de tre orden ska en bild innehålla. Så det blir inte så mycket satir, utan lite mer feelgood.

Känns stort att få vara med i en sådan process

Ett par timmar om dagen uppskattar Mercurio att han lägger på att rita och läsa kommentarer. För många följer och kommenterar det han gör.

– Jag har glädjen att få nästan uteslutande positiva kommentarer. I och med att bilderna är glädjespridande så får jag mycket glädje och värme tillbaka i kommentarerna. Jag blir jätteglad, speciellt när jag ser att det betyder mycket för följarna. En del berättar hur bilderna hjälpt dem genom sorg, det känns stort att få vara med i en sådan process, det gör en ödmjuk.

28 februari kommer Royne Mercurio till Skänninge församlingshem.

– Jag kommer att prata en hel del om "Herregud & Co"-resan och tanken bakom. Och så kanske det blir några anekdoter och tankar som jag försöker sprida vidare.

Föreläsningarna och att mötet med publiken är något som Royne Mercurio uppskattar.

– Det är det som är allra roligast, att möta människor och höra hur de upplever bilderna. Det brukar bli hjärtliga och varma möten.

Varje dag lägger Royne Mecurio upp en ny illustration på Herregud & Co:s Instagram- och Facebooksidor.

Varje dag lägger Royne Mecurio upp en ny illustration på Herregud & Co:s Instagram- och Facebooksidor. Illustration: Royne Mercurio

Royne Mercurio

Ålder: 48

Bor: Linköping

Sysselsättning: Kommunikatör på Svenska kyrkan

Familj: Fru och tre barn

Intressen: "Herregud & Co tar mycket av min fritid. Men jag tycker också om att läsa och gör det så mycket jag hinner."

Publicerad 29 January 2019 00:00