Mattias Cantzlers från Mjölby är aktuell på Liljevalchs årliga och välbesökta vårsalong.

Mattias Cantzlers från Mjölby är aktuell på Liljevalchs årliga och välbesökta vårsalong. Foto: Hanan Benammar

Cantzler ställer ut på vårsalong

"Kul att få delta i en så folklig konstutställning"

ÖSTERGÖTLAND.

Tre östgötar ställer just nu ut på den årliga Vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm. En av dem är Mattias Cantzler från Mjölby.

Av
Pernilla Alsén

Intresset för att delta i årets Vårsalong var rekordstort, omkring 3500 ansökningar kom in. Av dessa blev 136 konstnärer utvalda att visa upp sina verk.

Mattias Cantzler blev både glad och förvånad över att komma med.

– Det känns väldigt kul att få delta i en så folklig konstutställning som Vårsalongen. Utställningen besöks av personer som kanske inte vanligtvis ser på konst, förra året kom över 100 000 besökare. Jag hade inte på något vis förväntat mig att bli uttagen. Även om man söker med ett jätteintressant projekt, så är det inte säkert att det faller i juryns smak eller att arbetena passar in i utställningen i övrigt.

"Inte säkert att det faller i juryns smak"

Cantzlers verk har titeln "En limpa snusförnuft" är en experimentell installation, som frambringar ljud mekaniskt med hjälp av snusdosor. En stor rulle med Ettans snus tas i bruk, och får under utställningen ett helt nytt användningsområde.

– I motsättning till verkets titel är arbetet inte nödvändigtvis särskilt funktionellt eller rationellt. Med tummen mitt i handen har jag tillverkat ett objekt vars mål och mening kan diskuteras. "En limpa snusförnuft" avspeglar tillvarons alltmer konforma, likriktade, homogeniserade och repetitiva leverne, kommenterar Mattias Cantzler sin skapelse.

Mattias Cantzlers installation

Mattias Cantzlers installation "En limpa snusförnuft" är ett av verken på årets Vårsalong. Foto: Mattias Cantzler

Vårsalongen på Liljevalchs pågår till och med 24 mars och förutom Mattias Cantzler medverkar även östgötarna Julius Nord från Linköping och Brita Nordholm från Norrköping i utställningen.

Publicerad 04 February 2019 13:30