Linda Antonsson och Elio M Garcia har stenkoll på de fantasyböcker som ligger till grund för hajpade tv-serien Game of Thrones, så bra koll att de fick bli medförfattare till en av böckerna.

Linda Antonsson och Elio M Garcia har stenkoll på de fantasyböcker som ligger till grund för hajpade tv-serien Game of Thrones, så bra koll att de fick bli medförfattare till en av böckerna. Foto: Privat

Deras Game of Thrones-intresse har blivit ett heltidsjobb

Gick från inbitna fans till att bli medförfattare till den hajpade fantasyserien

MJÖLBY.

De gick från att vara inbitna fans av författaren George R.R. Martins fantasyserie till att bli medförfattare till en av hans böcker. Linda Antonsson och Elio M Garcia är paret som har stenkoll på all fakta i bokserien som legat till grund för den hajpade tv-serien Game of Thrones. I mars kommer de till Mjölby och berättar om sitt arbete.

Av
Lotta Venhagen

Författaren George R.R. Martins fantasyserie "Sagan om is och eld" har trollbundit miljoner världen över. Två av dem är Linda Antonsson och hennes man Elio M Garcia, som startade en fansajt och kontaktade författaren för att fråga om de fick skapa ett rollspel på nätet baserat på hans böcker. Kontakt inleddes och Martin insåg att paret hade väldigt bra koll på världen han skapat.

– Vi kunde höra av oss till honom och säga att det blev fel i kungalängden här, eller att den här karaktären bytte ögonfärg mellan två böcker. Det slutade med att vi fick läsa manus i förtid för att faktakolla, berättar Linda.

När Martin skulle skriva boken "En värld av is och eld" – vilken kan beskrivas som en historisk och geografisk krönika över världen i Game of Thrones – frågade han om paret ville hjälpa till att skriva den.

Boken kom ut 2014 och sedan dess arbetar Linda och Elio på heltid med sin sajt westeros.org.

– Att fans blir experter på världar och blir involverade är inte helt unikt inom fantasy, men på den här nivån är det ovanligt. Det är fortfarande att man stannar till ibland och tänker hur hände det här?

Hur håller ni koll på all fakta?

– Framförallt är det min man Elio som har väldigt bra minne. Sedan har vi ju under åren skapat en detaljerad wiki som alla användare på vår sida hjälpt till att bygga upp.

George R.R. Martin skriver fortfarande på huvudserien och hör av sig då och då.

– Vi är fortsatt involverade som inofficiella faktagranskare, säger Linda som även gjort undertexter till tv-serien i Sverige under några säsonger.

– Vi tyckte att den stod sig ganska bra i jämförelse med böckerna i början, men sen började det bli väldigt stora skillnader, och en del som kändes ganska omotiverade. Men samtidigt kan ju en tv-serie nästan aldrig mäta sig med en bok, man får ju så mycket mer information i en bok.

Missa inte

26 mars kommer Linda Antonsson och Elio M Garcia till Mjölby bibliotek för att berätta mer om sitt samarbete med George R. R. Martin.

Publicerad 06 February 2019 11:00