Godegårds skola kan öppnas igen, redan till hösten.

Godegårds skola kan öppnas igen, redan till hösten. Foto: Arkiv/Pernilla Alsén

Då kan skolan öppnas igen

Politikerna vill öppna Godegårds skola

GODEGÅRD.

Skolan i Godegård, som stängdes för ett drygt år sedan, kan komma att öppnas igen. Detta meddelade representanter från Alliansen Godegårdsborna vid ett möte nyligen.

Av
Pernilla Alsén

Enligt Corren grundar sig beslutet bland annat i enkätsvar från föräldrar i området och från uppgifter från lantmäteriet, av vilka man gör tolkningen att elevunderlaget skulle hamna runt 40-50 elever.

– Det går att diskutera hur liten en skola kan vara. Men vi vill vända på perspektivet – kan man ändå driva en skola med bra resultat och där barnen trivs? Det visade Godegårds skola att man kunde och det räcker för mig. Från Alliansens sida ser vi också det här som ett led i att satsa på landsbygden, sa bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M) under mötet, enligt Corren.

Enligt politikerna finns ambitionen att öppna skolan redan till hösten, men då krävs att man lyckas rekrytera personal. Fyra-fem behöriga pedagoger är ett måste för att skolan ska kunna öppnas igen, menar Henriksson.

Bristen på behöriga lärare är något som i stort sett hela landet har problem med, i Motalas skolor är andelen behöriga lärare 74 procent. Till SVT Nyheter Öst säger Johanna Ehniger Wren, ordförande för Lärarförbundet i Motala, att det generellt är svårt att rekrytera lärare till landsbygdsskolor. Men hon menar samtidigt att det inte är en omöjlighet.

– Det handlar mer om förutsättningarna. Det är det vi ser att de flesta lärarna efterfrågar idag – högre lön och en rimlig arbetsbelastning, säger Ehinger Wren till SVT.

Publicerad 08 February 2019 00:00