Det var full fart under IFK Motalas prova på-kväll för tjejer.

Det var full fart under IFK Motalas prova på-kväll för tjejer. Foto: Tobias Josefsson

IFK satsar på bandy för tjejer

MOTALA.

En februarikväll när lätta snöflingor föll från den mörka vinterhimlen samlades IFK Motalas F14/F17 för att ta emot förväntansfulla tjejer som ville prova på att uppleva bandyn på nära håll.

Av
Tobias Josefsson

IFK Motala är en av relativt få föreningar som har valt att satsa på bandy för tjejer. I flicklaget finns i dag elva spelare från klubben, som även samarbetar med Tranås för att få till en fungerande helhet för matchspel. Tjejerna tränar dessutom tillsammans med ett pojklag, vilket har många fördelar.

– Det är så roligt att se ungdomarna utvecklas, inte bara när det gäller ens egna barn utan även för laget i stort. Jag har varit med sedan de var fyra-fem år och flera har hängt med under många år, berättar Åsa Malmberg som är lagledare för tjejlaget sedan ett par år tillbaka och har två barn som spelar i IFK Motala.

Tjejerna i laget drömmer om en framtid inom bandyn och det finns talanger att jobba med.

– Fyra i laget har spelat med distriktslaget och gått till final den 9 mars i Örebro, min dotter har även spelat i elitlaget som är en av flera möjliga vägar till landslaget. De drömmer om att spela både i damlag och landslag, förklarar Åsa.

Att överlista en av de framtida idolerna är en utmaning.

Att överlista en av de framtida idolerna är en utmaning. Foto: Tobias Josefsson

– Vi var och tittade på SM-finalen i Uppsala förra året. Det var en jättehäftig upplevelse, vilken publik! Då sa vi faktiskt till tjejerna att det är ni som kan spela här om några år. Det väckte en del tankar hos dem.

Just den här kvällen har IFK Motala bjudit in till en prova på-kväll för att få fler tjejer att få upp ögonen för bandy. Övningar, lek och matchspel varvades innan det bjöds på korv och dricka efteråt.

Våra flickor har inte haft något damlag att se upp till

– Våra flickor har inte haft något damlag att se upp till. Det vore så himla roligt om de ville fortsätta och bli nästa generations idoler, tycker Åsa som skickar med oss ett budskap.

– Kom hit och prova på! Det är så roligt, även för föräldrarna. IFK Motala är en härlig förening med en gemenskap som är värd att uppleva.

Kvällen innehöll olika övningar och matchspel.

Kvällen innehöll olika övningar och matchspel. Foto: Tobias Josefsson

Publicerad 08 February 2019 00:00