Arbetslösheten bland utlandsfödda i länet är lägre än på många år.

Arbetslösheten bland utlandsfödda i länet är lägre än på många år. Foto: Genrebild/Newsworthy

Lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan 2010

Minskade drygt 11 procent i Ödeshög

ÖSTERGÖTLAND.

Arbetslösheten bland utlandsfödda minskar i alla östgötska kommuner utom i Söderköping. Allra mest har den minskat i Valdermarsvik och Ödeshög.

Av
Pernilla Alsén

Arbetslösheten bland utlandsfödda i Östergötland låg i januari 25 procent, vilket motsvarar 9 912 personer. Det är den lägsta noteringen sedan december 2010, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen. Jämfört med samma tid förra året har arbetslösheten bland utrikes födda minskat i alla östgötska kommuner utom i Söderköping där den ökat med knappt två procent.

Mest har den sjunkit i Valdemarsvik, 17,1 procent, och i Ödeshög 11,5 – från 40,4 till 28,9 procent. I Motala har arbetslösheten i den aktuella gruppen minskat med 6,7 procent det senaste året, i Boxholm med 5,4, Mjölby 4,8 och Vadstena 4,4 procent.

Östergötland ligger dock fortfarande över rikssnittet. I hela Sverige var arbetslösheten bland utlandsfödda 19 procent, jämfört med Östergötlands 25. Gävleborgs län har just nu den högsta arbetslösheten bland utlandsfödda i Sverige, 32,5 procent, medan Stockholm har den lägsta på 12,8 procent.

Den totala arbetslösheten i länet låg den i januari på 8 procent, vilket kan jämföras med hela riket där den motsvarande siffra är 7 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen Grafik: Newsworthy

Publicerad 12 February 2019 15:15