Flera hundra barn drabbades av vräkning under förra året.

Flera hundra barn drabbades av vräkning under förra året. Foto: Mostphotos/montage

Allt fler barn vräks från sina hem

Men i Östergötland drabbas färre

ÖSTERGÖTLAND.

Efter flera års nedgång ökar nu antalet barnfamiljer som vräks från sin bostad. I Östergötland avhystes 17 barn från sina hem förra året.

Av
Pernilla Alsén

Förra året fick 448 svenska barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna fick lämna sitt hem, det är 56 fler än året innan. I Östergötland drabbades 17 barn, vilket är färre än året innan då 23 barn tvingades lämna sina hem.

– Vi såg ett trendbrott redan under årets första sex månader och utvecklingen har hållit i sig under andra hälften av 2018. Det är oroande, säger Kim Jonsson som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Förra året vräktes 247 barnfamiljer, en ökning med 36 familjer sedan 2017. Det totala antalet barn berörda av vräkning har ökat från 392 till 448 barn.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin. Det bästa är om parterna kan lösa situationen tidigt, innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Kim Jonsson.

Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas

För drygt tio år sedan införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Kronofogden för därför statistik över hur många barn som drabbas. Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt, men under 2018 vände alltså kurvorna uppåt igen.

Här vräktes barnen i Östergötland:

Linköping: 4

Mjölby: 1

Norrköping: 6

Vadstena: 1

Åtvidaberg: 1

Ödeshög: 4

Publicerad 14 February 2019 14:00