Blodgivningen i Östergötland har fått ett nytt namn; GeBlod.

Blodgivningen i Östergötland har fått ett nytt namn; GeBlod. Foto: Genrebild/Mostphotos

Fler blodgivare behövs

Byter namn för att synas bättre

ÖSTERGÖTLAND.

Blodgivningen har bytt namn till GeBlod. Tanken är att det nya namnet ska bidra till större igenkänning och på så sätt få fler att vilja ge blod.

Av
Pernilla Alsén

Behovet av blod i vården är ständingt stort. Blodgivningen i Östergötland – liksom i övriga landet – har bytt namn till GeBlod, ett namn som genom igenkänning ska få fler att vilja lämna blod.

GeBlod är ett nytt kommunikationskoncept som bland annat syftar till att Sveriges blodverksamheter ska bli mer enhetliga i sin kommunikation. Blodgivare ska känna igen GeBlod oavsett var i landet man befinner sig. Målet är skapa uppmärksamhet för blodgivning och därmed rekrytera och behålla blodgivare.

– Att göra detta tillsammans med fler blodgivningsverksamheter runt om i landet ger oss möjlighet och framförallt styrka att bli ännu bättre på att lyfta blodgivarna och behovet av blod i den svenska sjukvården, säger Birgitta Clinchy, verksamhetschef för klinisk immunologi och transfusionsmedicin i Region Östergötland.

För östgötska blodgivare betyder det att man numera besöker GeBlod istället för Blodtappen. I samband med namnbytet har blodgivningsenheterna i Östergötland också fått ett nytt utseende.

– Vi hoppas på att det nya konceptet bidrar till att GeBlod syns ännu mer runt om i Östergötland och på så sätt bidrar att fler tar steget att bli blodgivare, säger Enisa Deumic, kommunikatör och blodgivarsamordnare.

Publicerad 15 February 2019 00:00