Mathias Svensson är tredje generationen kräftföretagare i Väderstad.

Mathias Svensson är tredje generationen kräftföretagare i Väderstad. Foto: Pernilla Alsén

Ny butik på gång i Väderstad

"Det här är verkligen Östergötlands Österlen"

VÄDERSTAD.

Företagarandan i Väderstad är fortsatt stark. I vår öppnas en ny butik med inriktning på skaldjur.

Av
Pernilla Alsén

Det är Mathias Svensson, som driver Marcuskräftan, som nu utökar sin verksamhet med större produktionsyta, nytt kyl- och fryslager och en delikatessbutik.

– Det blir en liten butik med alla sorters skaldjur. Förutom signalkräftorna kommer vi ha färska varuleveranser från Göteborg ett par gånger i veckan, säger Svensson.

Han tillägger att de, vid sidan av skaldjuren som av naturliga skäl kommer från västkusten, enbart kommer att arbeta med lokala råvaror. Lokalen blir den samma där kokeriet legat sedan tidigare, den gamla Vivobutiken, där Mathias farmor och farfar – och senare även pappa Kjell – tidigare drivit livsmedelsbutik under många år.

– Det är en häftig känsla, det var ju här allting började då på 60-talet. Farmor stod däruppe och kokade kräftor, säger Mathias och pekar mot huset som just nu är under ombyggnad.

Han visar runt i lokalerna som förutom butiken ska rymma ett större, modernt kokeri, en dillkyl, pack- och rensningsutrymmen, kyl- och frysrum. Den här dagen, vid vårt besök, installeras två nya stora kokkärl.

– Vi kommer att gå från att koka 60-70 kilo på 45 minuter till uppemot 300 kilo på samma tid, berättar Mathias Svensson.

Efterfrågan på kräftorna från Väderstad, de som fortfarande kokas efter farmor Karins hemliga recept, är stor. Den största andelen säljs till grossister som i sin tur levererar dem vidare till kunder i hela landet.

"Svårt att sätta ord

på pulsen i

Väderstad"

Utbyggnaden av produktionsanläggningen och den nya butiken, som beräknas öppna i maj, betyder också nyanställningar.

– Vi kommer åtminstone att behöv utöka med tre personer, varav en på helår och två säsongsarbetare, säger Svensson.

Mathias Svensson bygger ut sin verksamhet, Marcuskräftan, och kommer att öppna en delikatessbutik i maj.

Mathias Svensson bygger ut sin verksamhet, Marcuskräftan, och kommer att öppna en delikatessbutik i maj. Foto: Pernilla Alsén

Den utveckling som skett i Väderstad de senaste åren och det utbud som numera finns och lockar många turister till det lilla samhället på slätten, menar Mathias Svensson i mångt och mycket beror på den goda stämning som råder här, företagarna emellan, liksom närheten till natur och kultur.

– Hatten av för alla entreprenörer, stora som små, här finns en fantastiskt optimism. Det är svårt att sätta ord på pulsen i Väderstad, det här är verkligen Östergötlands Österlen.

Publicerad 15 February 2019 10:00