Peter och Sofia Asthamn driver Dahlströmska gården i Vadstena och Bättre Värld AB. Nu startar de upp en studiecirkel på tema hållbarhet och klimatpåverkan.

Peter och Sofia Asthamn driver Dahlströmska gården i Vadstena och Bättre Värld AB. Nu startar de upp en studiecirkel på tema hållbarhet och klimatpåverkan. Foto: Pernilla Alsén

De vill få med sig fler på klimattåget

VADSTENA.

Peter och Sofia Asthamn i Vadstena lever själva klimatsmart och miljövänligt sedan länge. Nu vill de uppmuntra andra att leva mer hållbart.

Av
Pernilla Alsen

– Om alla levde som vi gör i Sverige skulle det gå åt 4,2 jordklot. Men vi har bara ett, säger Peter Asthamn som tillsammans med hustrun Sofia startar upp en ny studiecirkel i Vadstena.

Tanken med kursen är att gemensamt hitta sätt att leva mer hållbart.

– Vi har länge försökt minska våra egna ekologiska fotavtryck och klimatpåverkan, men till slut blir det viktigare att få med fler, än att vi själva gör fler förändringar, menar Sofia.

Paret Asthamn, som driver Dahlströmska gården i Vadstena, lever i mångt och mycket som de lär. De flyger inte, äger ingen egen bil, de äter vegetariskt, odlar mycket själva och handlar det mesta av det de behöver second hand. Via deras företag Bättre Världs hemsida delar de regelbundet med sig av miljötips och reflektioner kring miljö- och hållbarhetsfrågor. Nästa vecka, 27 februari, drar den nya studiecirkeln "Lev inom planetens gränser" igång.

– Vi har en hel del idéer och förslag att dela med oss av, men vi har inte alla svar. Tanken är att vi finns med för att leda och styra samtalet, men det blir inga föreläsningar, säger Peter.

Kursen, menar Sofia och Peter, är ett sätt att skapa ringar på vattnet. Genom att samla en grupp intresserade för att diskutera dessa frågor kan man hitta fler hållbara lösningar, vanor och tips i vardagen, som sedan kan spridas vidare.

– Någon kanske tycker det är svårare inom ett visst område men har många bra tips på ett annat, på så sätt kan man hjälpa varandra, säger Peter.

Man behöver inga förkunskaper för att delta, poängterar Sofia.

– Nej, man behöver inte kunna någonting, men man bör ha en vilja och ett intresse att förändra.

En förändring som faktiskt gör skillnad

Utgångspunkten är det internetbaserade testet Klimatkontot, där man kan se hur man ligger till när det gäller exempelvis konsumtions- och matvanor jämfört med genomsnittssvensken eller boende i andra länder. Vid varje tillfälle, sex till antalet, kommer man att fördjupa sig i ett specifikt ämne som mat, resor, konsumtion och bostad. Tanken är att deltagarna, när kursen närmar sig sitt slut, gör om testet för att se om ens klimatpåverkan har minskat.

– Men det är inte sifforna som är det viktigaste, utan att det blir en förändring som faktiskt gör skillnad, säger Sofia Asthamn.

Peter och Sofia medger att det ibland känns som att de kämpar i motvind, att det händer för lite i klimatfrågan i förhållande till hur mycket som behöver göras. Men de är samtidigt försiktigt optimistiska över att frågan numera lyfts på ett sätt som inte gjorts tidigare. En vanligt missuppfattning, menar Peter, är att leva klimatsmart och hållbart bara innebär en massa uppoffringar.

– Så är det inte, det ger ju också en bättre hälsa om man till exempel cyklar i stället för att åka bil och om man äter mindre kött. En annan positiv effekt är att om man konumerar mindre behöver man också mindre pengar. Då behöver man inte jobba lika mycket, utan får en större frihet och tid över till annat.

Kursen, som kommer att hållas på Dahlströmska gården i Vadstena, är ett samarbete mellan Bättre Värld AB och studieförbundet Sensus.

Publicerad 18 February 2019 16:00