Östergötlands museum kommer att hålla stängt för en omfattande renovering under ett par år.

Östergötlands museum kommer att hålla stängt för en omfattande renovering under ett par år. Foto: Pernilla Alsén

Nu stängs museet för renovering

ÖSTERGÖTLAND.

Östergötlands museum står inför en omfattande renovering. Allt inleds med "Sista natten på museet", en heldag med massor av aktiviteter och öppet till midnatt.

Av
Pernilla Alsen

Östergötlands museum ska totalrenoveras och kommer därför att hållas stängt under drygt två år. Allt från ventilation och stammar till golv, väggar och tak behöver förnyas och man kommer även att passa på att modernisera och skapa nya utställningar.

Heldagsaktiviteten "Sista natten på museet", som hålls lördagen 2 mars, kommer att innefatta både visningar, teater, musik och föreläsningar. Här finns också möjlighet för besökarna att ta del av och påverka planerna för det nya museet som ska öppna igen någon gång under 2021. Dagen och kvällen kommer att avrundas med avslutningstalet ”1000 dagar av förnyelse” där museichef Olof Hermelin berättar om renoveringen och om hur verksamheten kommer att utvecklas.

När museet öppnar igen kommer östgötarna att uppleva ett nytt museum med fler och bättre anpassade lokaler, menar Hermelin.

– Östgötarna kommer att få ett mycket härligare museum om ett par år. Det blir en på många sätt mer inbjudande mötesplats där man kan uppleva och lära sig ännu mer än vad vi kan erbjuda idag. Vi tror att den här förnyelsen kommer att locka många fler till Östergötlands museum, vi siktar på 250 000 besökare om året.

Vi siktar på 250 000 besökare om året

Måndagen 4 mars inleds ett stort flyttprojekt där tusentals sköra och värdefulla föremål varsamt ska packas ner och magasineras. Själva renoveringen startar efter sommaren.

– Det kan låta som att det är gott om tid att flytta ut men det är tvärtom ett riktigt pressat schema. Alla föremål i museet är unika, många helt oersättliga och kräver därför sin egen hantering. Inget får under några omständigheter förstöras eller tappas bort. Fördelen med flytten är att vi får ökad kontroll och kunskap kring våra samlingar, säger Björn Ivarsson Lilieblad som är ansvarig för flytten.

Vissa delar av museets verksamhet kommer att fortgå som vanligt, till exempel uppdragen inom arkeologi, konservering och byggnadsvård. Museet kommer också att ge sig ut i länet, där man bland annat kommer att besöka alla östgötska kommuner. Pedagoger från museet kommer att besöka skolklasser runt om i länet och det kommer att arrangeras visningar och utställningar i flera av de byggnader som Östergötlands museum disponerar i Linköping och övriga länet.

Publicerad 18 February 2019 00:00