Clara Johansson är en av två KonMari-konsulter i Sverige.

Clara Johansson är en av två KonMari-konsulter i Sverige. Foto: Pernilla Alsén

Clara rensar i röran med populär metod

Japansk städmetod sprider sig som en löpeld i världen

MANTORP.

Överallt pratas det om den, metoden som sägs rensa upp både de fysiska rummen och ens inre. KonMari-metoden sprids och utövas över hela världen. I Sverige finns än så länge bara två utbildade konsulter, Clara Johansson från Mantorp är en dem.

Av
Pernilla Alsén

Boken "Konsten att städa: förändra ditt liv med ett organiserat hem" har sålt i miljontals exemplar och har tillsammans med den populära Netflix-serien "Konsten att städa – med Marie Kondo" gjort japanskan Kondo och hennes städmetod känd världen över.

KonMari-metoden går kortfattat ut på att man steg för steg rensar och organiserar sitt hem på ett sätt som i längden ska spara både tid och energi. Det handlar om allt i från att göra sig av med onödiga prylar, saker som man inte blir glad av, till att man förvarar sina kläder på ett visst sätt. Tanken är att man organiserar hemmet en gång för alla i stället för att ständigt behöva gå och plocka och städa. Genom att organisera sitt hem på ett visst sätt, i en viss ordning, kan man ändra sitt sätt att tänka och därmed också förändra sitt liv, enligt metoden.

Clara Johansson, uppvuxen i Mantorp, är en av två utbildade Konmari-konsulter i Sverige. Hon bor numera i Stockholm men har jobbuppdrag över hela landet. Förutom konsultationer i hemmen håller hon även i föreläsningar och workshops. Johansson är utbildad socionom, en bakgrund som passar sammanhanget bra.

– Jag är van vid att träffa människor i deras hem och jag har verkligen sett hur hemmet kan spegla en människas mående. Det säger mycket vem vi är och var vi befinner oss i livet.

Ett sätt att stanna upp och reflektera över vad det egentligen är som gör mig lycklig

Behovet att få ordning i hemmet – och sitt liv – är stort, menar Clara.

– Vi lever i ett konsumtionssamhälle, vi lånar mer pengar för att köpa nya saker samtidigt som vi mår sämre, den psykiska ohälsan ökar. Vi lever i den här stressiga vardagen, ett samhälle som bara snurrar snabbare och snabbare. Det här är ett sätt att stanna upp och reflektera över vad det egentligen är som gör mig lycklig och vad vill jag omge mig av. Det är det som är så häftigt, att man kan utgå från sitt hem och upptäcka en massa saker om sig själv.

De flesta vill och vet att hemmet skulle må bra av en ordentlig genomgång och rensning, men långt ifrån alla orkar ta tag i det. Det är där Clara kommer in i bilden.

– Min roll är framför allt att vägleda, att strukturera upp och underlätta processen.

Den speciella vikningen av kläder är en del i KonMari-metoden, för att hålla ordning i lådor och skåp.

Den speciella vikningen av kläder är en del i KonMari-metoden, för att hålla ordning i lådor och skåp. Foto: Pernilla Alsén

Hon beskriver det hela som en inre resa.

– Att rensa sitt hem är ett sätt att konfrontera sig själv och sitt förflutna. Det är en väldigt skillnad mot när du städar, damm och smuts kommer naturligt, det spelar ingen roll vad du gör. Dina saker, däremot, hör ihop med ditt beteende, allt du har samlat på dig. Därför det blir en inre resa samtidigt som du gör den här rensningen.

Hon tillägger att det är viktigt hur själva rensningen görs, för att få önskad effekt. Till exempel ska man, enligt KonMari-metoden, när man rensar sina kläder lägga ut alltihop – varenda litet plagg – på sängen. Och man bör bara behålla det man blir glad av.

– Det är viktigt att få en överblick; hur mycket har jag, hur mycket har jag konsumerat, hur mycket äger jag av samma sak.... och sen därifrån börja välja ut vad jag faktiskt vill ha.

En omfattande rensning av det här slaget görs inte alltid helt lättvindigt. Clara berättar att en del kan reagera fysiskt, med exempelvis yrsel och trötthet, under processens gång.

– Vi har oftast känslomässiga kopplingar till våra saker. Allting berättar någon form av historia, det har koppling till det förflutna, till olika händer eller till framtiden. Vi sparar på saker tills vi ska flytta, när vi får barn, när vi köpt sommarstuga eller tills man gått ner i vikt... Det gör att vi fyller våra hem och förråd med en massa saker som vi egentligen inte behöver, vi lever antingen i det förflutna eller i framtiden.

Clara menar att ett av syftena med metoden är att man ska leva här och nu.

– Om jag utgår från vad jag behöver för att leva livet som pågår just nu, där någonstans kan jag också hitta lyckan. Man är mer i nuet och känner in vad man faktiskt tycker om.

Andra fördelar med att genomföra en grundlig rensning i hemmet, menar Clara, är att man blir mer förändringsbenägen.

– Det skapar en stolthet och en kraft att ta tag i andra förändringar i livet.

Clara har själv märkt en stor skillnad sedan hon började praktisera KonMari-metoden.

– Jag har ändrat hela mitt sätt att tänka. Jag behöver inte längre så mycket saker och känner mig väldigt lugn i det, det är en väldig frihetskänsla. Förr sparade jag på en massa saker, nu lever jag mer i nuet och det har gjort mig lyckligare.

Clara Johansson visar hur man kan skapa ordning och reda.

Clara Johansson visar hur man kan skapa ordning och reda. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 21 February 2019 00:00