I maj anordnar Boxholms Orienteringsklubb en orienteringstävling i centrala Vadstena.

I maj anordnar Boxholms Orienteringsklubb en orienteringstävling i centrala Vadstena. Foto: Adobe Stock/Arkivbild

Här kan du orientera bland slott och medeltida gränder

Boxholmsklubb arrangerar tävling i Vadstena

VADSTENA/BOXHOLM.

För andra året i rad hålls en orienteringstävling genom centrala Vadstena. Tävlingen, som senast lockade närmare 600 deltagare, arrangeras till minne av Boxholmsorienteraren Staffan Runtegen.

Av
Pernilla Alsén

14 maj är datumet för "Staffans minne", en sprinttävling i orientering i centrala Vadstena. Det är Boxholms Orienteringsklubb som håller i kvällstävlingen, som arrangeras till minne av orienteraren Staffan Runtegen som gick bort 2013. Tidigare har tävlingen avgjorts på hemmaplan i Boxholm, men för andra året väljer man att lägga banan genom Vadstenas medeltida miljöer.

Förra året deltog närmare 600 deltagare, vilket tävlingsledare Mats Lönngren hoppas ska överträffas i år.

– Sprintorientering är snabba beslut i hög fart, åtminstone för elitlöparna som tar runt 15 minuter på sig för att hitta runt en bana som går härs och tvärs i centrala Vadstena. Det är på sätt och vis lättare orientering än när det avgörs i skogen, men eftersom tempot är högt är det lätt att springa in i fel gränd eller runda ett hus på fel sida, förklarar Lönngren.

Han hoppas att många vill komma till Vadstena den här majkvällen – om inte för att springa så som åskådare.

– Det blir ett par intensiva timmar. Alla som vill testa en motionsbana kan göra det. Det finns ingen som är för ung eller för gammal, alla kan prova på. Man kan gå, lunka eller löpa – alla är välkomna. Och vi har folk som kan hjälpa den som är nybörjare, säger Mats Lönngren.

Publicerad 28 February 2019 00:00