Herr Nilsson (upp och ned) hamnar i relationstrubbel.

Herr Nilsson (upp och ned) hamnar i relationstrubbel. Foto: Tobias Josefsson

Fångad av fars i Hästholmen

HÄSTHOLMEN.

Våren börjar på allvar att göra sitt intåg i Hästholmen. Det innebär också att det är dags för teaterföreningen Grävlingarna att inta scenen för premiären av ”Fångad på nätet”, där humor och god mat blandas på ett numera klassiskt sätt i bygdegården.

Av
Tobias Josefsson

Pjäsen är en klassisk ”slå i dörrar-fars” med vissa musikaliska inslag, i en aning modernare tappning än vad publiken kanske är van vid. Handlingen kretsar kring två ungdomar, en kille från Ödeshög och en tjej från Hästholmen, som har fått kontakt med varandra via nätet. Det visar sig snart att det på grund av vissa lokala komplikationer med en taxichaufför i centrum blir lätt kaotiskt när de berörda familjerna möts.

– Det mest utmanande är tajmingen med entréer och ringande i telefoner. Det roligaste är enligt mig när kaoset byggs upp och då vill det till att man är på hugget hela tiden. Samtidigt ska det bara några sekunder senare vara tomt och lugnt på scenen. Det är som en berg- och dalbana, förklarar regissören Lasse Frisk.

Det är som en berg- och dalbana

De två akterna som bryts av med nylagad mat, serverad av skådespelarna, utspelar sig på en scen med inte mindre än sju ut- och ingångar. Efter att ha övat regelbundet sedan i augusti är det nu äntligen dags för skarpt läge för ensemblen, som sträcker sig från tolv till 70 år. Premiären äger rum den 9 mars i Hästholmens bygdegård och spelas därefter under ytterligare två helger.

– Det här är en av de bästa pjäser som vi har satt upp, mycket tack vare tajmingen. Jag har fortfarande inte tröttnat på den trots att vi har repeterat sedan i augusti, säger Markus Redman som spelar taxichauffören Per-Arne Nilsson.

Starka kvinnliga karaktärer segrar i ”Fångad på nätet”.

Starka kvinnliga karaktärer segrar i ”Fångad på nätet”. Foto: Tobias Josefsson

Grävlingarna inledde sin amatörverksamhet, som dock inte är amatörmässig, 1982 och har sedan dess under Lasse Frisks ledning återkommit år efter år. Detta trots motgångar som eldsvåda, översvämning, råttinvasion, strömavbrott och magsjuka. Utan att avslöja för mycket om pjäsen i sig kan det konstateras att det efter en viss twist är den kvinnliga intelligensen som till sist går segrande ur striden.

Grävlingarna på scen efter en väl genomförd repetition.

Grävlingarna på scen efter en väl genomförd repetition. Foto: Tobias Josefsson

Publicerad 04 March 2019 08:28