Bonnkapälle satte färg, fart och ton på

Bonnkapälle satte färg, fart och ton på "Sista natten på museet". Foto: Östergötlands museum

Rekordmånga besökte museet

Nu stängs Östergötlands museum för renovering

ÖSTERGÖTLAND.

Rekordmånga besökare, drygt 3 100 personer, besökte Östergötlands museum i Linköping i lördags. Detta för att ta del av evenemanget ”Sista natten på museet” och se museet i sin nuvarande form för sista gången.

Av
Pernilla Alsén

– Det blev en perfekt final med fritt inträde och en kavalkad av programpunkter som besökarna verkligen uppskattade, säger museichef Olof Hermelin.

Museet kommer nu att vara stängt för totalrenovering en lång tid framöver.

– Vi inleder nu vår framtidsresa, det vi kallar ”1000 dagar av förnyelse”. Det innebär att museibyggnaden i Linköping kommer att ha stängt för besökare när lokalerna ska renoveras och nya utställningar ska byggas.

Vissa delar av museets verksamhet kommer att fortgå som vanligt, till exempel uppdragen inom arkeologi, konservering och byggnadsvård. Museet kommer också att ge sig ut i länet, där man bland annat ska att besöka alla östgötska kommuner. Pedagoger från museet kommer att besöka skolklasser runt om i länet och det kommer att arrangeras visningar och utställningar i flera av de byggnader som Östergötlands museum disponerar i Linköping och övriga länet. Löfstad slott och andra museiutgårdar berörs inte av ombyggnaden.

Renoveringen beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor (73 miljoner plus moms).

Publicerad 05 March 2019 09:08