Åsa Carlberg och Ann-Christin Nilsson Cedermo är nyblivna kollegor med fokus på hållbarhets- och energifrågor.

Åsa Carlberg och Ann-Christin Nilsson Cedermo är nyblivna kollegor med fokus på hållbarhets- och energifrågor. Foto: Pernilla Alsén

Mjölby kommun gör hållbar satsning

"Vi en stor påverkanspart och behöver vara förebilder"

Mjölby kommun växlar upp när det gäller klimat- och hållbarhetsarbetet. Energi- och klimatrådgivare Ann-Christin Nilsson Cedermo och hållbarhetsstrateg Åsa Carlberg jobbar mot gemensamma mål.

Av
Pernilla Alsen

Numera finns två tjänstemän på Mjölby kommun med fokus på hållbarhet, klimat- och energifrågor. Hållbarhetsstrateg Åsa Carlberg har fått sällskap av Ann-Christin Nilsson Cedermo som sedan årsskiftet jobbar som kommunens energi- och klimatrådgivare.

Nilsson Cedermo, som tidigare haft samma roll i Ödeshög och Vadstena kommun, är jätteglad över uppdraget och samarbetet med Carlberg.

– Jag ser verkligen fördelarna med att jobba tillsammans, vi kan åstadkomma så mycket mer, menar hon.

Åsa Carlberg är också hon glad över att ha fått en ny kollega.

– Det finns många fördelar. Vi har olika kompetenser och erfarenhet, kunskapsutbytet går så mycket snabbare nu. Ett plus ett blir tre, känns det som.

Ett plus ett blir tre, känns det som

Åsa förklarar sin egen roll som att hon har ett övergripande ansvar för miljö- och folkhälsofrågor i kommunen.

– Det handlar mycket om att "tratta ner", att se vad som behöver göras här hos oss för att minska vår klimatpåverkan, säger Åsa Carlberg.

Hon berättar att fokus just nu ligger på att hitta hållbara lösningar för kommunens fastigheter, fordonsflotta och att ställa energi- och klimatkrav vid kommunala upphandlingar.

– Vi har en läxa att göra internt, kommunen är en så stor påverkanspart så vi behöver vara förebilder. Ett jätteviktigt verktyg i samhällsutvecklingen.

Medan Carlbergs tjänst är riktat inåt, mot den kommunala verksamheten är Nilsson Cedermos mer utåtriktad. Hon jobbar med information och rådgivning mot privatpersoner, företag och organisationer. I hennes jobb ingår även att ha en rådgivande roll mot grannkommunerna Boxholm, Ödeshög och Vadstena samt Ydre som köper in tjänsten av Mjölby kommun. Längre fram i vår, berättar Ann-Christin, kommer hon att dra igång solcellsvisningar, så att de som är nyfikna och intresserade kan komma ut och se hur dessa anläggningar fungerar på plats – ett koncept som varit lyckat i Ödeshög och Vadstena, där hon jobbat tidigare.

Ann-Christin Nilsson Cedermo och Åsa Carlberg passar på att berömma Mjölby kommun för initativet att anställa ytterligare en person med fokus på hållbarhets- och energifrågor.

– Kommunen ska ha en stor eloge som satsar och steppar upp och tar sitt ansvar för dessa viktiga frågor, säger Nilsson Cedermo.

Åsa Carlberg och Ann-Christin Nilsson Cedermo jobbar med hållbarhets- och energifrågor på Mjölby kommun.

Åsa Carlberg och Ann-Christin Nilsson Cedermo jobbar med hållbarhets- och energifrågor på Mjölby kommun. Foto: Pernilla Alsén

Earth Week i Mjölby

25-30 mars pågår den världsomfattande miljömanifestationen "Earth Week". Initiativet kommer från Världsnaturfonden (WWF) och innefattar bland mycket annat den årliga "Earth Hour", då alla uppmanas att släcka sina lampor under en timme. I Mjölby kommer detta uppmärksammas med en "Earth Hour-konsert" i Mjölby kyrka, med artisten Magnus Bäcklund och körerna Stämbandet och TonArt. Lennart Wallstedt visar bilder och delar med sig av sina tankar kring hållbarhet. Konserten inleds i elektriskt ljus och avslutas i skenet av stearinljus.

Dessutom arrangeras en inspirationsträff för Mjölbys företagare på Toyota Material Handling (TMH) 28 mars. Där har besökarna bland annat möjlighet att i en så kallad geodom göra en interaktiv klimatresa. Visningen, som är ett samarbete mellan SMHI och Visualiseringscenter C, görs genom att man ligger på golvet och tittar upp i en 6,5 meter och 360-gradig kupolformad filmduk. Deltagarna kommer också att erbjudas en kortare workshop med Mattias Goldman, vd för tankesmedjan Fores, samt en rundvandring på TMH och information om företagets hållbarhetsarbete.

Publicerad 08 March 2019 00:00