I Östergötland beviljades 542 personer skuldsanering förra året, en ökning på 14 procent jämfört med året innan.

I Östergötland beviljades 542 personer skuldsanering förra året, en ökning på 14 procent jämfört med året innan. Foto: Adobe Stock

Rekordmånga fick hjälp med skuldsanering förra året

ÖSTERGÖTLAND.

Aldrig tidigare har så många fått skuldsanering. Förra året fick närmare 10 800 skuldsatta svenskar sin ansökan beviljad av Kronofogden. För fem år sedan var motsvarande siffra omkring 5 900.

Av
Pernilla Alsén

Vid senaste årsskiftet hade drygt 38 000 personer en pågående skuldsanering, den högsta siffran någonsin och en ökning med cirka 5 400 jämfört med året innan. Det stegrade intresset, menar Kronofogden i ett pressmeddelande, hänger ihop med att skuldsaneringslagen ändrades i november 2016.

Bland annat infördes då två betalningsfria månader för att ge en något mindre ansträngd ekonomi under sommaren och julen. Bakgrunden till lagändringen var att väldigt många människor levt under knappa ekonomiska förhållanden under många år, ibland i decennier.

– Oftast är det omvälvande livshändelser som fått ekonomin att rasa ihop för de svårast skuldsatta, exempelvis en skilsmässa eller sjukdom, säger Ann-Charlotte von Feilitzen som är teamchef på Kronofogden.

Av de som fick skuldsanering förra året var 51 procent män och 49 procent kvinnor. De vanligaste orsakerna till överskuldsättning för kvinnor som beviljats skuldsanering 2018 var sjukdom, skilsmässa och överkonsumtion. För männen var det framför allt sjukdom, arbetslöshet och olönsamhet i företag.

I Östergötland beviljades 542 personer skuldsanering förra året, en ökning på 14 procent jämfört med året innan. Av dessa östgötar kom 58 från Motala, 24 från Mjölby och 10 från Ödeshög medan 7 bodde i Vadstena och 5 i Boxholm.

Publicerad 11 March 2019 13:13