Enligt polisen är det främst utländska aktörer som ligger bakom stölderna av gps-utrustning på svenska gårdar.

Enligt polisen är det främst utländska aktörer som ligger bakom stölderna av gps-utrustning på svenska gårdar. Foto: Mostphotos

Dyrbar utrustning stjäls från östgötska gårdar

Polisen: "Tyvärr är det de som drabbas tidigare som drabbas på nytt"

ÖSTERGÖTLAND.

När vårbruket närmar sig ökar också risken för stölder av gps-utrustning från traktorer och andra arbetsredskap. I går anmäldes två stölder i Östergötland.

Av
Pernilla Alsén

Två fall av stöld av dyrbar gps-utrustning anmäldes till polisen i går, måndag. Den ena på en gård utanför Söderköping och den andra på en gård i Norrköpingstrakten. I båda fallen hade gps-utrustning till traktorer och skördetröskor stulits. I stölden utanför Söderköping uppgick godsvärdet till 160 000 kronor. Norrköpingsgården drabbades av en liknande stöld även förra året och Östgötatidningen rapporterade då om liknande stölder som skett bland annat runt Skänninge, Mantorp och Motala.

– Tyvärr är det ofta så att de som drabbats av sådana här stölder tidigare drabbas på nytt, eftersom de här ligorna har koll på att de har fått hem nya grejer, säger Göran Svensson på brottssamordningen i region Öst i ett pressmeddelande.

Dagens lantbrukare är väldigt beroende av sin gps-utrustning, där de bland annat har information inlagd kring hur de ska köra på olika åkrar och hur mycket utsäde och gödning som ska släppas ut på olika platser.

– Varje gps-enhet brukar vara värd runt 40 000-50 000 kronor. Vi hade en stor serie av sådana här stölder under förra året, både i Östergötland och Södermanland, säger Göran Svensson.

Vi hade en stor serie av sådana här stölder under förra året

Vissa plockar ner och låser in gps-utrustningen varje kväll, men generellt handlar det om att vara vaksam mot okända personer som rör sig kring gården och att ha en fungerande larmutrustning. Enligt polisen handlar det oftast om utländska ligor som står för den här typen av stölder. Under förra årets stöldvåg greps en utländsk medborgare efter ett inbrott mot en traktorfirma i Östergötland. Gärningspersonen dömdes till fängelsestraff för stöld.

Enligt polisen är marknaden för att sälja stulen gps-utrustning i Sverige mycket begränsad, därför förs stöldgodset ofta utomlands för att säljas där. Bland annat har polisen upptäckt annonser med gps-utrustning som lagts ut på nätet ifrån Ukraina, som har kunnat kopplas till stölder från svenska gårdar.

Dyrbar gps-utrustning stals från flera östgötska gårdar förra året, nu har det hänt igen. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Dyrbar gps-utrustning stals från flera östgötska gårdar förra året, nu har det hänt igen. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Adobe Stock

Publicerad 12 March 2019 11:55