Matilda Ekeblad, distriksordförande i MUF, arrangerar en strejk för Boxholmsosten.

Matilda Ekeblad, distriksordförande i MUF, arrangerar en strejk för Boxholmsosten. Foto: Arkivbilder

Hon ordnar skolstrejk för osten

BOXHOLM.

Nu tar även MUF-ordföranden Matilda Ekeblad strid för Boxholmsosten. I april blir det skolstrejk med syftet att osten ska stanna på hemmaplan.

Av
Pernilla Alsén

Arlas beslut om att flytta produktionen av Boxholms ost till Östersund har väckt starka reaktioner och varit omdiskuterat sedan i höstas, då beskedet kom. Nu har Moderata Ungdomsförbundet i Östergötlands distriktsordförande Matilda Ekeblad, med rötterna i Boxholm, uppmanat till skolstrejk.

– Jag kommer själv från Boxholm, därför är det här en viktig fråga för mig. Boxholmsosten står för tradition och gemenskap. Jag har stått bredvid och tittat på men kände att det nu var dags att göra något, säger Ekeblad.

Strejken kommer att hållas utanför Arlas kontor i Linköping 24 april och Matilda Ekeblad har bland annat fått stöd från gruppen "Boxholmsostens vänner".

– Det är kul med allt stöd jag fått för min idé, det visar att det här är en fråga som engagerar. Boxholmsosten är mer än en ost, det är en del av boxholmarnas identitet. En annan viktigt aspekt är att arbetstillfällen försvinner och det är det sista den lilla bruksorten Boxholm behöver, menar Matilda.

Även om aktionen benämns som "skolstrejk" är alla som vill välkomna att delta, unga som gamla, hälsar hon.

– Jag är inspirerad av Greta, så jag kallar det skolstrejk för att fler ska uppmärksamma det, säger Matilda Ekeblad och syftar på klimataktivisten Greta Thunberg som är initiativtagare till "Skolstrejk för klimatet".

Publicerad 14 March 2019 16:51