"Jorden blöder och ni strör salt i såren" står det på en av Paula Bernzen, Tekla Högberg, Joanna Kowalska och Ricarda Palettas skyltar. Foto: Pernilla Alsén

De skolstrejkade för klimatet

"Vi tycker inte att de vuxna tar tillräckligt mycket ansvar"

VADSTENA.

Både barn, unga och vuxna deltog i manifestationen för klimatet utanför kommunhuset i Vadstena. Initiativtagare var sjundeklassaren Tekla Hagberg.

Av
Pernilla Alsén

På tusentals platser runt om i världen genomfördes i fredags klimatmanifestationer, en rörelse som initierats av Greta Thunberg. Den 16-åriga svenskan har inspirerat många att uppmärksamma och ta strid för klimat- och miljöfrågorna, bland annat genom skolstrejk och demonstrationer.

Tekla Hagberg går i sjunde klass på Petrus Magni skola och det är hon som tagit initiativ till fredagens skolstrejk i Vadstena. När Östgötatidningen tittar förbi har ett 50-tal personer, både barn, ungdomar och vuxna samlats utanför kommunhuset, några med termosar, smörgåsar och bullar som proviant. En del av dem har tänkt att stanna hela dagen. "Jorden blöder och ni strör salt i såren" och "Skolstrejk för klimatet" står det på ett par av de egentillverkade skyltarna.

– Vi gör detta för att väcka uppmärksamhet. Det behövs förändring och vi tycker inte att de vuxna tar tillräckligt mycket ansvar, säger Tekla Hagberg.

Hon menar att budskapet inte enbart är riktat mot politiker utan också till privatpersoner.

– Många fortsätter att köra för mycket bil och flyga till Thailand. Vi måste tänka på de val vi gör, jag vill aldrig mer flyga, säger Tekla.

Vi måste tänka på de val vi gör

Hon ger också en känga till världens toppolitiker.

– Vi vill att politikerna ska uppnå Parisavtalet, de har lagt det men håller det inte. Parisavtalet är egentligen för lite, det behövs mer, men inte ens det kan de hålla.

Flera politiker är på plats utanför kommunhuset, de välkomnar och pratar med demonstranterna.

– Jag tycker att det är fantastiskt med ungdomars engagemang för de här frågorna. Vi vuxna behöver påstötningar - i politiken, i näringslivet - alla behöver påtryckningar kring de här frågorna, säger kommunalråd Anders Hedeborg (S).

Han avslutar:

– Det görs mycket, men mycket mer behöver göras och tempot behöver ökas.

Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 15 March 2019 15:50