Irma Schultz är en av artisterna som framträder under Earth Hour-konserten i Vadstena Klosterkyrka.

Irma Schultz är en av artisterna som framträder under Earth Hour-konserten i Vadstena Klosterkyrka. Foto: Pressbild/Fredrik Unger

Fullt fokus på miljön under Earth week

ÖSTERGÖTLAND.

Nästa vecka uppmärksammas Earth week och Earth hour runt om i hela världen. Det anordnas också en hel del lokala arrangemang runt om i västra länsdelen.

Av
Pernilla Alsén

Earth hour är en miljömanifestation där alla uppmanas att släcka sina lampor under en timma. I år infaller denna timme lördag 30 mars, mellan klockan 20:30 och 21:30. Men det görs så mycket mer än att "bara" släcka lampan. Mellan 25 och 30 mars pågår Earth week, då många olika initiativ och projekt arrangeras runt om i landet och i världen – i år med det nationella temat "förlusten av en biologiska mångfalden".

I Vadstena samverkar en rad aktörer under veckan och det arrangeras många olika evenemang. Exempelvis kommer det att hållas flera föreläsningar och workshops kopplat till det aktuella temat på olika platser runt om i kommunen. I skolan kommer eleverna att arbeta med temarbeten som rör miljö och hållbarhet och i skolmatsalen kommer det att serveras vegetariska rätter.

– Att delta i Earth week är ett sätt att visa konkret miljöengagemang i form av solidaritet och hopp om hållbarhet. Alla bjuds in till programmet och att delta. Vi vill visa att alla på ett enkelt sätt kan skaffa sig nya vanor och komma igång med ett mera klimatsmart vardagsliv som bidrar till minskat klimatutsläpp, säger Lars Cederlöw, präst på Pilgrimscentrum som är en av arrangörerna.

På lördagen hålls en Earth hour-konsert med bland andra sångerskan Idde Schultz och artisten Anders Linder i Vadstena klosterkyrka.

I Ödeshög arrangeras också en rad aktiviteter, bland annat i förskolan. På lördagen, 30 mars, hålls en Earth Hour-konsert i Ödeshögs kyrka. Medverkar gör församlingens körer under ledning av Elisabeth Ramstrand. Gästartister är sångerskan Åsa Jaeger och Martin Hellström på piano. Gebbe Björman visar naturbilder och delar sina tankar om den värld vi lever i.

I Motala anordnas bland annat en interaktiv visning om klimatförändringen i en så kallad geodom, ett uppblåsbart kupolformat tält som fungerar som en mobil biograf, för gymnasieelever och politiker. Visningen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Visualiseringscenter C och SMHI.

På lördagsförmiddagen kommer Motala kommun stå på torget för att informera om Earth Hour och tillsammans med kristna och muslimska församlingar bjuda på ekologiskt och rättvisemärkt kaffe och choklad. På kvällen hålls en musikgudstjänst i Charlottenborgskyrkan med underhållning av Charla Gospel och bildspel av Markus Eldh.

Även i Mjölby hålls en Earth Hour-konsert på lördagen med artisten Magnus Bäcklund samt körerna Stämbandet och TonArt. Lennart Wallstedt visar bilder och delar med sig av sina tankar kring hållbarhet. Dessutom arrangeras en inspirationsträff för Mjölbys företagare på Toyota Material Handling 28 mars. Där har besökarna bland annat möjlighet att i en geodom göra en interaktiv klimatresa.

I Boxholm uppmärksammas manifestationen på kommunens webb, men det arrangeras inga särskilda aktiviter under veckan.

Vad är Earth Hour?

Earth Hour, som startades för drygt tio år sedan av Världsnaturfonden (WWF), är numera världens största miljömanifestation. Det som startade som en symbolhandling har utvecklats till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Förra året deltog 188 länder och territorier.

Källa: WWF

Publicerad 18 March 2019 00:00