Svenskarna lämnade in drygt 14 kilo elprylar per person till återvinning under förra året.

Svenskarna lämnade in drygt 14 kilo elprylar per person till återvinning under förra året. Foto: Adobe Stock

Ödeshögsborna återvinner mest elprylar

ÖSTERGÖTLAND.

Under förra året lämnade svenskarna in 146 228 ton elektronik till återvinning, vilket motsvarar 14,3 kilo per invånare, visar ny insamlingsstatistik från El-kretsen. Östgötarna är något sämre än rikssnittet, här lämnas 13,3 kilo elprylar per invånare.

Av
Pernilla Alsén

Den totala vikten av de insamlade elprodukterna har minskat under flera års tid, vilket var fallet även förra året. Det betyder dock inte att färre elprylar lämnas till återvinning, tvärtom tyder allt på att allt fler elprodukter lämnas in. Att totalvikten minskar år efter år beror enligt El-kretsen på att nya moderna elprylar som exempelvis platt-tv-apparater väger allt mindre.

– Att antalet insamlade produkter ökar är väldigt glädjande. Framför allt är det en vinst för miljön då mycket elektronik innehåller metaller som är väldigt resurskrävande att utvinna från malm. I stället för att utvinna ny metall kan vi komma långt genom att återvinna metallerna i prylar som ligger hemma och skräpar i byrålådan. Det krävs till exempel tio ton ny järnmalm för att tillverka en guldring, men bara tio kilo återvunna mobiler, säger Martin Seeger som är vd för El-Kretsen.

Svenskarna har bland annat blivit bättre på att lämna in audioprodukter såsom radioapparater, dvd- och tv-boxar liksom hushållsapparater som kaffebryggare och hårfönar.

Bäst i Östergötland, när det gäller att lämna in elektronikavfall till återvinning, är Valdemarsvik och Ödeshög. Här lämnas 18,5 respektive 17,5 kilo per person, vilket kan jämföras med Söderköpingsborna – som är den kommun i länet där det återvinns minst mängd elektronik – där 9,5 kilo elprylar lämnas in.

Publicerad 19 March 2019 11:00