Vadstena är den kommun i länet där flest företag i förhållande till antalet invånare startades förra året.

Vadstena är den kommun i länet där flest företag i förhållande till antalet invånare startades förra året. Foto: Mostphotos

Vadstena bäst i länet när det gäller nyföretagande

Bland topp 50 av landets 290 kommuner

ÖSTERGÖTLAND.

Vadstena, Boxholm och Mjölby klättrar medan Motala och Ödeshög backar. Så ser det ut när Nyföretagarbarometern för 2018 presenteras.

Av
Pernilla Alsén

Varje år presenterar Nyföretagarcentrum, i samarbete med Bolagsverket, Nyföretagarbarometern som är en ranking av antal nyregistrerade företag per 1000 invånare för landets samtliga 290 kommuner. Högst rankad av Östergötlands 13 kommuner är Vadstena som hamnar på plats 49 och därmed klättrar 31 platser jämför med året innan. Här startades förra året 5,87 företag per 1000 invånare, vilket kan jämföras med snittet i landet som ligger på 6,2.

Även Boxholm, som förra året hamnade på en jumboplats (290), har avancerat och hamnar nu på plats 208. Mjölby klättrar också en del, från plats 256 till 210. Motala och Ödeshög däremot, där antalet företagsstarter minskade något förra året, tappar i ranking och landar på plats 172 (162) respektive 268 (229).

Av de fyra kommuner som ingår i Nyföretagarcentrum Västra Östergötlands verksamhetsområde, Motala, Ödeshög, Boxholm och Vadstena, ökar antalet starter i två kommuner. Största ökning sett till antalet företag har skett i Boxholm där det startades 20 företag under förra året, jämfört med 7 företagsstarter året dessförinnan. Även Vadstena ökar med ett företag, medan Motala minskar med sex och Ödeshög med fyra företag.

Just nu har vi en stark konjunktur och det är gott om jobb

Totalt i landet minskade nyföretagandet med 6,6 procent förra året.

– Att nyföretagandet i riket och därmed även i många kommunerna gick nedåt under 2018 är naturligtvis mycket negativt och alarmerande. Just nu har vi en stark konjunktur och det är gott om jobb och i Sverige verkar många välja jobb framför eget företagande. Samtidigt är det ju så att vi i Sverige behöver fler som startar och driver eget. Att vi har en liten ökning inom vårt verksamhetsområde och att en av de kommuner som ingår i samarbetet med Nyföretagarcentrum Västra Östergötland, är högst rankad i länet i årets Nyföretagarbarometer, är förstås ändå bra. Sannolikt kommer vi också att få se en fortsatt ökning under kommande år, då konjunkturen nu börjar vika samtidigt som effekterna av Lalandia-etableringen kommer att påverka, säger Kristin Ericsson, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum Västra Östergötland.

Kristin Ericsson är verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Västra Östergötland.

Kristin Ericsson är verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Västra Östergötland. Foto: Arkivbild/Pernilla Alsén

Publicerad 19 March 2019 14:00