Nya kommundirektören Madeleine Andersson, ny kommundirektör i Vadstena

Madeleine Andersson är ny kommundirektör i Vadstena. Foto: Pernilla Alsén

Madeleine är Vadstenas nya kommundirektör

VADSTENA.

Sedan ett par veckor tillbaka har Vadstena en ny kommundirektör. Nu ska Madeleine Andersson, 55, lära känna sin nya kommun och arbetsplats.

Av
Pernilla Alsen

Mycket är sig likt jämfört med det förra jobbet, men en hel del är också nytt.

– Jag skulle behöva en sån där skylt där det står "ny på jobbet", säger Madeleine Andersson med ett leende medan hon visar in oss på sitt kontor.

Sedan några veckor tillbaka är hon Vadstenas nya kommundirektör, en för henne välbekant roll. Närmast kommer hon från Askersund, där hon varit kommunchef de senaste tio åren.

– Uppdraget som sådant är ganska likt det jag gjorde tidigare, men det som är extra roligt är att det det är en ny region för mig, jag har aldrig jobbat i Östergötland förut. Det känns väldigt spännande med nya utmaningar, Vadstena är en stad som jag tidigare bara känner till sommartid, som turist.

Madeleine Andersson har en bakgrund som ekonom och har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat i eller för kommunala organisationer, bland annat som ekonomichef, personalchef och administrativ chef.

Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse

– Det visste jag nog redan när jag slutade gymnasiet, att jag skulle jobba inom den offentliga sektorn. Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse, säger Andersson.

Hon nämner flera utmaningar som kommunen står inför framöver; demografi, digitatlisering och inte minst kompetensförsörjning.

– Men det är inget som är unikt för Vadstena, så ser det ut i hela Sverige. Det finns för lite folk i arbetsför ålder, menar Madeleine Andersson.

Kommundirektören har bara positivt att säga om sitt nya jobb och arbetsort än så länge.

– Det känns jättebra, jag har blivit otroligt väl mottagen, både av medarbetar och politiker, säger hon och berättar att hon nu lägger stort fokus på att lära känna alla.

Förutom samtal med chefer, medarbetare och politker har Madeleine Andersson planerat in besök ute i de olika kommunala verksamheterna, för att skapa sig en bild av hur allt fungerar och vad som behöver göras.

Vadstena är med sina 7500 invånare något mindre än Askersund som har drygt 11 000 kommuninvånare.

– Men båda är små kommuner, vilket passar mig. Jag gillar den lilla organisationen där jag kan lära känna medarbetarna och ha nära till både invånare och politiker, säger Madeleine Andersson.

Madeleine Andersson är ny kommundirektör i Vadstena.

Madeleine Andersson är ny kommundirektör i Vadstena. Foto: Pernilla Alsén

Madeleine Andersson

Ålder: 55

Bor i: Örebro och Åmmeberg

Jobbar som: Kommundirektör i Vadstena

Familj: Maken Peo, två barn, två bonusbarn, två barnbarn och tre bonusbarnbarn

Intressen: Läsa, sy, skogspromenader, svampplockning, umgås med barn och barnbarn.

Publicerad 20 March 2019 00:00