Hon är det nya partiets kandidat

Anneli från Önnebo kandiderar i EU-valet

MJÖLBY.

Om två månader är det dags för EU-val. På landet vid Önnebo utanför Mjölby finns en av nybildade Partiet Vändpunkts kandidater.

Anneli Vitterskog, 38, var tidgare aktiv miljöpartist. Nu har hon bytt politisk hemvist till nystartade Partiet Vändpunkt.

– Sedan en tid har Miljöpartiets systemkritiska röst försvagats betydligt. Tidigare hade partiet mer högt i tak för vem man kunde vara för att få vara med och påverka, där det inte krävdes kostym eller storstadsvana. Nu är de i stället mer lika andra partiers sätt att utöva makt. Som att utgå från storstadens perspektiv och ha ett traditionellt maktspråk samt att de blivit allt otydligare med vad grön ideologi är, menar Vitterskog som säger sig brinna för frågor som att så många som möjligt ska få vara med och påverka och för större rättvisa i omställningen för ett bättre klimat.

Anneli Vitterskog, som tidigare bott på flera andra platser i landet, beskriver det som att hon hittade hem när hon kom till Östergötland.

– Jag tror Europa behöver mer av den anda vi har här, med förnuftiga, hjälpsamma och handlingskraftiga människor. Jag förstår hur besluten i Stockholm och Bryssel kan påverka den lilla människan, oavsett om det handlar om att hindra Vättern från att förstöras av gruvindustri och vapentester, storföretagens lättvindiga beslut om en orts stolthet, som Boxholmsost, eller när det gäller villkoren för entreprenörer och boende i småstad och på landsbygd.

Partiet Vändpunkt startades nyligen av Carl Schlyter, som också han lämnat Miljöpartiet på grund av missnöje över partiets politiska hållning. Det nya partiets hjärtefrågor och inriktning är ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och decentralisering.

Varför tror du att ungefär varannan svensk avstod från att rösta i förra EU-valet?

– Jag tror vi politiskt aktiva, liksom stat och kommuner, varit för dåliga på att förklara vilket viktigt val EU-valet är. Att besluten i EU påverkar oss i vardagen hemma i mycket större utsträckning än vad vi själva lägger märke till. Visste du till exempel att EU-regler påverkar hälften av alla beslut som görs i kommunfullmäktige? frågar Anneli Vitterskog.

Hon menar att det också krävs att Sveriges representanter i Bryssel blir bättre på att visa vad de gör och åstadkommer.

– Att de visar att faktiskt kan göra jättestor skillnad och att det därför är extra viktigt att ta tid till att kryssa in en kandidat som kommer jobba passionerat för det som du själv tycker är viktigt. Då kan du också följa upp och ställa den folkvalde till svars för sina löften och ageranden. Då skulle fler känna att valet spelar roll.

Publicerad 21 March 2019 16:06