Carina Bergman lånar ut böcker till en låntagare i Västanvik. Till höger syns Linda Hjert Axelsson som är ansvarig för bokbussverksamheten.

Carina Bergman lånar ut böcker till en låntagare i Västanvik. Till höger syns Linda Hjert Axelsson som är ansvarig för bokbussverksamheten. Foto: Pernilla Alsén

När bokbussen kommer till byn

Uppskattat inslag av de boende på landsbygden

MOTALA.

I takt med att biblioteksfilialerna blivit färre blir bokbussen ett allt viktigare och mer uppskattat inslag ute på småorterna. När Motalas bokbuss stannar till i Västanvik går det inte att ta miste på den varma stämningen.

Av
Pernilla Alsén

Den lite klumpiga och välfyllda bokbussen tar sig fram längs krokiga småvägar och stannar till slut vid Dalskogsvägen i Västanvik norr om Medevi. Detta är ett av två stopp i det lilla samhället vid Vätterns strand.

Den går inte att undgå, om man bor i närheten – bokbussen hörs. För att signalera att man är på plats strömmar musik ur en stor högtalare. En finstämd men ganska högljudd jingel, komponerad av tonsättaren Georg Riedel och framförd av trumpetaren Jan Allan. Redan innan bibliotekarien Linda Hjerth Axelsson, som rattar bussen, hunnit parkera och öppna dörren står en handfull personer och väntar.

Kristina och Ulf Bertilsson kommer hit i stort sett varje gång bokbussen stannar till här var fjortonde dag.

– Oftast brukar jag låna ett tre, fyra böcker åt gången, säger Kristina och berättar att hon är allätare när det gäller genrer.

Maken Ulf berättar att han gärna beställer böcker om sådant han är intresserad av.

– Det här är ovärderligt, både nytta och nöje, säger han och slår ut armarna mot det rullande biblioteket.

Bokbussen tar sig fram längs smala, slingriga vägar ute på landsbygden.

Bokbussen tar sig fram längs smala, slingriga vägar ute på landsbygden. Foto: Pernilla Alsén

Det här är ovärderligt, både nytta och nöje

Beställa böcker, som man sedan hämtar i bokbussen, kan man göra både på plats och hemifrån via datorn, berättar Linda Hjerth Axelsson. Hon visar en välfylld låda med beställda böcker som ska hämtas ut, bara under den här turen.

Motala bokbuss, som tillhör Motala kommuns biblioteksverksamhet, kör enligt en turlista. Förutom till Västanvik kommer den bland annat till Godegård, Nykyrka, Medevi, Fornåsa och Fågelsta. Bokbussen gör också regelbundna besök inom stan, i stadsdelar som Ekön, Väster och Charlottenberg.

Linda Hjerth Axelsson, som ansvarar för bokbussverksamheten, älskar sitt jobb.

– Det här är fantastiskt, så roligt! Och vi ser ju vilken betydelse bussen har när vi åker runt.

Linda beskriver det som ett tacksamt jobb, där alla blir glada när de kommer.

– Här kommer vi lite närmare, det blir mer intimt, på ett sätt som man kanske inte gör på ett stort bibliotek. På så sätt kan man också ge bättre service, tycker Linda Hjerth Axelsson.

Carina Bergman (t.v.) och Linda Hjert Axelsson jobbar på Motala Bokbuss.

Carina Bergman (t.v.) och Linda Hjert Axelsson jobbar på Motala Bokbuss. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 22 March 2019 10:20