Nu backar kyrkan om sitt tidigare beslut, att endast tillåta catering från Wienerbageriet vid minnesstunder i församlingshemmet.

Nu backar kyrkan om sitt tidigare beslut, att endast tillåta catering från Wienerbageriet vid minnesstunder i församlingshemmet. Foto: Arkivbild/Pernilla Alsén

Nu backar kyrkan om begravningskaffet

"Kyrkorådet har lyssnat på åsikter och argument"

MJÖLBY.

Nu backar Folkungabygdens pastorat och ändrar sitt beslut om begravningskaffet. Därmed är det återigen fritt fram för de som håller minnesstund i församlingshemmet att själva bestämma varifrån man vill köpa sin förtäring.

Av
Pernilla Alsén

Bakgrunden är de riktlinjer som pastoratet gick ut med nyligen, när det gäller minnesstunder i kyrkans lokaler. Kyrkorådet hade beslutat att det endast, med några få undantag, var kyrkans egen bageri- och cateringverksamhet, Wienerbageriet, som skulle få leverera tårtor, smörgåstårta och sådant som ska förtäras under de minnesstunder som hålls i församlingshemmet.

Nu backar kyrkan. I en skrivelse signerat Anne-Marie Karlsson och Mattias Ståhlberg, kyrkorådets ordförande respektive vice ordförande, meddelar man i dag att det tidigare beslutet inte längre ska tillämpas. Därmed är det återigen fritt fram för sorgehusen att ta mat och fika från vilken cateringfirma man önskar.

"Kyrkorådet har lyssnat på åsikter och argument från medlemmar och näringsidkare och även konstaterat att beslutet från februari inte uppnått sitt syfte utan istället skapat en debatt som flyttat fokus från vår grundläggande uppgift. " skriver Karlsson och Ståhlberg bland annat i skrivelsen.

Pastoratets representanter passar även på att förtydliga varför kyrkan valt att köpa och driva det aktuella bageriet.

"För att kunna fortsätta med arbetet för kyrkans medlemmar och vår omvärld även i framtiden, valde pastoratets kyrkofullmäktige för några år sedan att besluta om en satsning på näringsverksamhet, där ägande av ett livsmedelsföretag är en del."

"Vi hoppas att våra medlemmar förstår att köpet av Wienerbageriet ska vara till gagn för vår grundläggande uppgift och på sikt ge oss inkomster för att fortsätta arbetet bland medlemmarna och för vår omvärld. Vårt uppdrag är att stötta de svaga i samhället, erbjuda enskilda samtal, vara med vid födelse, dop, begravningsgudstjänster, vigsel och konfirmation - ha gudstjänster, musikupplevelser, körer, grupper och mötesplatser för alla åldrar."

Publicerad 01 April 2019 17:00