Över 2 miljarder PET-flaskor och burkar pantades i Sverige förra året.

Över 2 miljarder PET-flaskor och burkar pantades i Sverige förra året. Foto: Pressbild

Mjölbyborna pantade flitigast

Returpack: "En fantastisk miljöinsats"

ÖSTERGÖTLAND.

Förra året pantades över 2 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige, det visar färska siffror från Pantamera. Det betyder att varje svensk i snitt pantade 201 burkar och flaskor. En rejäl ökning jämfört med tidigare år.

Av
Pernilla Alsén

Det återvunna materialet från svenskarnas pantning motsvarar, enligt Pantamera, en besparing på omkring 166 000 ton koldioxid eller en energibesparing på 4 miljarder kilowatt-timmar.

– Det är ofattbara mängder pant och en fantastisk miljöinsats, mer än 18 000 ton aluminium och drygt 22 000 ton PET-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Under 2018 pantades 200 miljoner fler burkar och flaskor än året innan. Den stora ökningen beror främst på att dryckesförsäljningen ökade kraftigt under hela året.

I Östergötland lämnades förra året 196 flaskor och burkar per person, vilket placerar länet strax under rikssnittet som låg på 201. Flitigast i länet var Mjölbyborna, där man pantade 246 burkar och flaskor per person. Motsvarande siffra i Motala var 197, i Vadstena 175, Ödeshög 170 och Boxholm 128.

I Sverige är målet att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas och de senaste åren har vi legat strax under, vilket gör oss till bland de bästa i världen på att panta. Förra året låg återvinningsgraden 84,8 procent.

Publicerad 02 April 2019 00:00