Behovet av familjehem är stort i de flesta östgötska kommuner. (Genrebild)

Behovet av familjehem är stort i de flesta östgötska kommuner. (Genrebild) Foto: Adobe Stock

Trygga familjehem sökes

Behovet av stödfamiljer är stort över hela länet

ÖSTERGÖTLAND.

Behovet av familjehem och stödpersoner är stort. I Östergötland har kommunerna sedan något år tillbaka gått samman för att uppmärksamma behovet och för att rekrytera kontaktpersoner, kontaktfamiljer och familjehem.

Av
Pernilla Alsén

Det finns flera olika anledningar till att barn och ungdomar inte kan bo kvar hemma, exempelvis på grund av sjukdom eller missbruk hos föräldrarna. I dessa fall blir det ofta aktuellt med ett familjehem. Andra kanske kan bo kvar hemma, men behöver av olika skäl fler trygga vuxna omkring sig. Då kan de få en kontaktfamilj som de får komma till regelbundet, varannan eller var tredje helg. Dessutom finns det barn och unga som har behov av en extra vuxen att träffa på sin fritid, någon att prata med och göra aktiviteter tillsammans med. I dessa fall kan man ha rätt att få en kontaktperson.

Den som är intresserad av att bli kontaktperson, kontaktfamilj eller familjehem kan höra av sig till kommunen. Därefter görs en utredning, som består av intervjuer, referenstagning och uppgifter från bland annat polis- och socialregister.

Vi har inte den här banken av familjer att ta av, som vi önskar att vi hade

På Vadstena kommun jobbar Jenny Andersson som familjehemssekreterare. Där, liksom i de flesta andra kommuner är behovet av familjehem och jourhem stort.

– Problemet är framför allt när det händer saker snabbt, när det blir akuta ärenden. Vi har inte den här banken av familjer att ta av, som vi önskar att vi hade. Det är svårt att rekrytera inom frivillighetsuppdrag, konstaterar hon.

Uppstår det akuta situationer är kommunen skyldiga att hitta ett tillfälligt hem.

– Vi måste ju lösa det. Har vi ingen familj själva får vi söka oss till närliggande kommuner, men det är svårt eftersom alla har det bekymret. Det är svårt att erbjuda lämpliga familjer inom bra avstånd.

Jenny Andersson rekommenderar alla som är nyfikna på det här med familjehem eller att vara stödfamilj att kontakta sin kommun.

– Ja, absolut. Bara man tänkt tanken får man jättegärna höra av sig, så berätta vi mer. Man kan höra av sig av ren nyfikenhet, man binder inte upp sig för något, betonar hon.

Vill du veta mer?

Hör av dig till individ- och familjeomsorgen/stöd- och omsorg eller motsvarande avdelning i din kommun – eller gå via kommunens växel, så lotsar de dig rätt.

Publicerad 03 April 2019 02:00