Prinsessan Tessy av Luxemburg är en av drygt 20 000 cyklisterna som kommer att stå på startlinjen när årets Vätternrundan körs i 14-15 juni.

Prinsessan Tessy av Luxemburg är en av drygt 20 000 cyklisterna som kommer att stå på startlinjen när årets Vätternrundan körs i 14-15 juni. Foto: Privat/Vätternrundan

Prinsessa till start i Vätternrundan

"Självklart var jag tvungen att anmäla mig"

VÄTTERN.

Vätternrundan får kunglig glans i sommar. En av alla tusentals cyklister som ska trampa de 30 milen runt Vättern är prinsessan Tessy av Luxemburg.

Av
Pernilla Alsén

Prinsessan Tessy av Luxemburg är en av drygt 20 000 cyklisterna som kommer att stå på startlinjen när årets Vätternrundan körs i 14-15 juni.

Prinsessan är före detta militär och har ett stort sportintresse. När Vätternrundan kom upp under en middag med några manliga vänner, var hon inte sen att haka på.

– De hade alla cyklat loppet tidigare och skojade med mig om att det bara var något för män. Självklart var jag tvungen att anmäla mig då, säger prinsessan i ett pressmeddelande.

Hon medger att hon då inte hade riktig koll på vad Vätternrundan var.

– När jag insåg det blev jag imponerad av utmaningen och samtidigt både förväntansfull och lite rädd. Cykling är en ny sport för mig, jag ägnar mig mest åt löpning normalt sett.

Prinsessan Tessy kommer att cykla Vätternrundan till förmån för organisationen Professors without borders, Lärare utan gränser, som hon är starkt engagerad i och även en av grundarna bakom. Professors without borders arbetar för att stötta lärare i utvecklingsländer, bland annat genom fortbildningar och sommarkurser.

Prinsessan ser nu fram emot loppet som hon kommer genomföra på tandem med kamera på hjälmen, och resan runt Vättern tror hon kommer att bli både vacker och utmanande.

– Vättern är en oerhört vacker sjö, precis som Sverige är ett vackert land. Jag ser fram emot att följa landskapet från cykelsadeln. Mitt mål med loppet är egentligen att fånga upplevelsen. Jag vet ju inte hur kroppen kommer att reagera eftersom jag aldrig har cyklat 30 mil förut.

Publicerad 04 April 2019 00:00