Helena Sanhueza driver företaget BeYogaFull.

Helena Sanhueza driver företaget BeYogaFull. Foto: Carolina Fransson

Yogan gör Helena till en bättre löpare

GODEGÅRD.

Helena Sanhueza håller yogakurser i Godegård och Nykyrka. Hon älskar träningsformen då den kompletterar hennes löpträning och gör henne starkare. Vi träffar Helena hemma hos henne, där hon självklart har ett yogarum.

Av
Carolina Fransson

Helena tar emot i sitt hem. I anslutning till hallen ligger yogarummet där hon har tänt lampor och rullat ut en yogamatta. Vi slår oss ner där. Väggarna är målade i en lugn lila nyans. På en av dem finns en målning föreställande en mandala som betyder passion.

– Mandalan passar mig för mitt yogaintresse, för löpningen och mitt övriga liv. Jag är väldigt passionerad i allt jag gör. Jag gör ingenting halvdant, säger Helena.

Hon upptäckte yoga som tonåring, men intresset tog fart ordentligt för tre år sedan när hon bestämde sig för att springa Stockholm Marathon.

– När jag sprang märkte jag att jag blev stelare. Jag behövde göra något för att motverka stelheten och hittade yogan, förklarar hon.

Jag är väldigt passionerad i det jag gör

Förutom att motverka stelheten gjorde yogan henne mer rörlig, starkare och skadefri. Den förbättrade också hennes prestationer då hon lärde sig att andas bättre när hon sprang. Helena är utbildad lärare i core strenght vinyasa yoga och yinyoga. Det är i core strenght vinyasa yoga som hon nu håller kurser i.

– Jag har stor nytta av core strenght vinyasa när jag springer. I yogan använder vi andningen som ett viktigt verktyg. Den hjälper mig även i löpningen då jag kan andas med stora kraftfulla andetag och fylla på med mycket syre, säger hon.

Yogan gör Helena till en starkare löpare. Här är en av övningarna som hon brukar göra.

Yogan gör Helena till en starkare löpare. Här är en av övningarna som hon brukar göra. Foto: Carolina Fransson

Helena är nu 33 år och har hittills sprungit Stockholm Marathon två gånger, Jönköping Marathon två gånger, ett trailmaraton i Höga Kusten, ett maraton i Portugal, ett par ultralopp och Göta Kanal Run. Löpningen är avkoppling för henne.

– Jag går gärna ut och springer, stänger av hjärnan och tittar på naturen, säger hon.

Yogan gör henne starkare och smidigare.

– Eftersom jag jobbar heltid, har yogakurserna, springer, har djur och barn blir det inga långa stunder på yogamattan, men jag försöker klämma in en stund varje dag.

Publicerad 05 April 2019 01:00