Samar Fawaz, Zoulikha Johansson och Sakina Henriksson deltar i Världens mammor i Motala.

Samar Fawaz, Zoulikha Johansson och Sakina Henriksson deltar i Världens mammor i Motala. Foto: Carolina Fransson

Projektet Världens mammor växer

MOTALA.

Konstprojektet Världens mammor har vuxit till en kvinnorörelse och finns nu på fyra orter i Östergötland. Vi har besökt en av träffarna i Motala.

Av
Carolina Fransson

Klockan är 17. Det är tisdag. Världens mammor samlas i Hyresgästföreningens lokal på Styvingegatan på Ekön i Motala. En efter en kommer deltagarna in i lokalen. Det är glada hälsningsfraser och kramar. Efter en stund tar alla plats vid borden som är fyllda av material som väcker kreativitet. I kväll förbereder de för den utställning som heter Världens mammor och som den 13 april - 4 augusti visas på Stadsmuseet i Norrköping.

Världens mammor startade i Motala 2016 efter att BVC i Motala slagit larm om att många mammor satt ensamma i sina hem. Konstnären Sira Jokinen Lisse såg möjligheten att mötas kring konst och hon är initiativtagare till projektet som i dag sker i samarbete med Hyresgästföreningen, Länsstyrelsen och Bostadsstiftelsen Platen. Syftet med projektet är att skapa nätverk, lära av varandra och informera om hur deltagarna kan påverka och delta i det demokratiska samhället.

Världens mammor finns nu i Motala, Vadstena, Linköping och Norrköping. På sikt kan det växa ännu mer.

– Intresset är jättestort. Vänner och släktingar till deltagarna här frågar varför inte Världens mammor finns på deras orter och när vi är på utflykter kommer kvinnor fram till oss och vill vara med. Vi vill växa i Sverige, men också växa mer internationellt sett med mer kontakt med andra länder som vi kan utbyta erfarenheter med, säger Sira.

Vi hjälper, stöttar och stärker varandra

Samar Fawaz, som kom till Sverige från Libanon för 12 år sedan, upptäckte Världens mammor för tre år sedan, när det var nystartat.

– Jag gillar Världens mammor för här kan man uttrycka allt som man bär inom sig. När man hör om det andra varit med om känns det man själv varit med om lättare. Vi hjälper, stöttar och stärker varandra, säger hon.

Sira Jokinen Lisse, initiativtagare till Världens mammor och Eva Arud, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Sira Jokinen Lisse, initiativtagare till Världens mammor och Eva Arud, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen. Foto: Carolina Fransson

Sakina Henriksson, som kommer från Algeriet, gick till en träff med Världens mammor för att få något annat att tänka på än den sorg och de tråkigheter som dessförinnan hade drabbat henne.

– Det är så givande. Jag har brutit den isolering jag kände innan och lärt känna många nya kvinnor. Jag har jobbat som tolk ganska länge och här är jag både deltagare och en resurs då jag hjälper till att tolka, säger hon.

Det är så bra att få träffa andra mammor och utbyta erfarenheter med varandra

Hennes kusin Zoulikha Johansson deltar också i Världens mammor.

– Genom Världens mammor har jag fått fler vänner. Det är så bra att få träffa andra mammor och utbyta erfarenheter med varandra, säger hon.

Samar Fawaz, Zoulikha Johansson och Sakina Henriksson deltar i Världens mammor i Motala.

Samar Fawaz, Zoulikha Johansson och Sakina Henriksson deltar i Världens mammor i Motala. Foto: Carolina Fransson

Publicerad 08 April 2019 03:00