Vadstena GK:s starka duo Joakim Hallberg och Klas-Göran Broman.

Vadstena GK:s starka duo Joakim Hallberg och Klas-Göran Broman. Foto: Tobias Josefsson

Golf med jämställdhet i fokus

VADSTENA. Vadstena Golfklubb fortsätter satsningen på handigolf, som i år breddas till att omfatta även barn och unga. Därtill utvecklas även satsningen på jämställdhet.

Av
Tobias Josefsson

Vadstena GK:s bana strax utanför tätorten är lätt att ta sig till även för personer med funktionsnedsättningar.

– Vi satsar hårt på handigolf och började 2016 tillsammans med Strokeföreningen i Motala och Mjölby med omnejd. Alla ska kunna delta i alla verksamheter utifrån deras egna förutsättningar, säger ordföranden Klas-Göran Broman som är engagerad i frågorna.

– Vi arbetar främst med att förbättra balans och koordination, samt det sociala runt omkring. Redan efter några få gånger började deltagarna att må mycket bättre. En del var golfare innan de drabbades av stroke, medan andra hittade till golfen senare.

Utöver handigolfen satsar Vadstena GK på jämställdhet via programmet ”50/50”, som syftar till att öka kvinnors deltagande i golfen.

– Vi gör fysiskt om anläggningen på olika sätt både på och utanför banan, berättar Joakim Hallberg som är klubbens Pro med bland annat ansvar för shopen och olika utbildningar.

– Vi vill vara en naturlig del av idrottsutbudet för alla i Vadstena, inte minst för det hundratalet barn och unga som finns i verksamheten. Golfen har haft väldigt svårt att rekrytera tjejer, men hos oss är hälften de unga deltagarna tjejer. Vi har ett etablerat projekt som ger effekt.

Hos oss är hälften de unga deltagarna tjejer

Träningarna inom handigolfen äger rum varannan tisdag från maj till september och är populära med ungefär 20 deltagare. Nytt för i år är att det utöver puttningen även blir aktivitet på driving rangen. Klubben försöker även att attrahera en yngre målgrupp med funktionsnedsättningar. Bland annat görs en insats på alla skolor i Vadstena för att nå ut till målgruppen.

– Vi vill göra det möjligt för både barn och äldre att komma till oss och prova på golf, oavsett funktionsnedsättning. Det behövs inget medlemskap och all utrustning som behövs finns på plats. Alla i närområdet som vill delta är välkomna, avslutar Klas-Göran.

Publicerad 09 April 2019 00:00