Aktiviteten på Centralkonditoriet är hög i stort sett alla dagar i veckan.

Aktiviteten på Centralkonditoriet är hög i stort sett alla dagar i veckan. Foto: Tobias Josefsson

Stark framtidstro i Väderstad

VÄDERSTAD.

Det fullkomligt knakar av aktivitet i Väderstad, den gemytliga orten där många olika aktörer satsar just nu. En av dem är Centralkonditoriet, som fördubblar sin yta under ledning av Thomas Schwenke.

Av
Tobias Josefsson

Under 20 år har Thomas och Helen Schwenke arbetat med konditoriet, som har funnits på platsen sedan 1914. De driver även systerföretaget Centralkrogen.

– Vi trodde att vi flyttade till världens ände, men det var helt fel. Under de senaste tio åren har det bara gått uppåt och just nu händer det massor. Byggnadsvårdarna har tagit över en fastighet och renoverar, Marcuskräftan utökar, det byggs lägenheter på andra sidan korsningen och Väderstadverken är ett kapitel för sig, säger Thomas.

Orten Väderstad har med åren blivit mer och mer av ett turistmål, menar han.

– Förr levde vi med byn och de som arbetade här, men nu kommer det ännu mer folk hit utanför arbetstid. Det som ger oss möjligheterna är kombinationen av att det finns så många företag i regionen och att vi ligger så bra till i Sverige. Därtill är kommunen jättebra att jobba med.

Thomas säger att han känner sig privilegierad.

– På sommaren hämtar vi de flesta råvarorna inom en mils radie. Tomater, gurkor, grönsaker, jordgubbar, hallon, ägg med mera kommer härifrån. Det är inte alla som har det så väl förspänt att ligga mitt i skafferiet.

Centralkonditoriet är inget undantag när det gäller framtidstro. På nationaldagen blir det invigning av utbyggnaden som just nu pågår, där den totala ytan fördubblas. Dels blir personalens utrymmen större och dels utökas besökarytorna med bland annat en uteservering på den nya övervåningen.

– Vi har över 20 personer på lönelistan varje månad och fler kommer det att bli när lokalerna står färdiga. En del besökare är oroliga för att vi kommer att tappa den genuina känslan, men det kommer bara att bli mer av samma vara. Vi väljer rätt sorts tapeter och annan inredning som ger rätt känsla, intygar Thomas som stortrivs.

– Väderstad är den perfekta platsen att bo och turista på.

Centralkonditoriet utökas med en helt ny byggnad i anslutning till den gamla.

Centralkonditoriet utökas med en helt ny byggnad i anslutning till den gamla. Foto: Tobias Josefsson

Publicerad 10 April 2019 00:00