Himmelsby Gårdshotell växer så det knakar. 50 personer arbetar här.

Himmelsby Gårdshotell växer så det knakar. 50 personer arbetar här. Foto: Carolina Fransson

Drömmar förverkligas på Himmelsby

MANTORP Rakel Gustafsson tänker stort. Det har lönat sig. På fyra år har hennes Himmelsby Gårdshotell vuxit enormt. Samtidigt är hon mycket mån om att behålla den lilla och familjära känslan som man som gäst ska känna när man kommer hit.

Av
Carolina Fransson

Himmelsby gårdshotell öppnade 2015 i en liten skala. Ägaren Rakel Gustafsson, som alltid har varit intresserad av spa, startade upp med 16 bäddar, fyra rum och en toalett. Allt eftersom bokningarna kom vågade hon satsa mer och mer. Rummen fick varsin dusch och toalett. Ett år senare kom spaavdelningen till. Sedan har det fortsatt med nytt kök och utbyggd bar-och matsalsdel.

Rakel Gustafsson äger Himmelsby Gårdshotell, som ökade sin omsättning med 40 procent efter att den nya simhallen slog upp dörrarna.

Rakel Gustafsson äger Himmelsby Gårdshotell, som ökade sin omsättning med 40 procent efter att den nya simhallen slog upp dörrarna. Foto: Carolina Fransson

Det som stod klart allra senast var simhallen, och den stod klar i december förra året.

– Vi har haft bokningar från dag ett och så har det fortsatt, men så fort simhallen öppnade exploderaderade hela orderingången. Vi har ökat omsättningen med 40 procent sedan vi öppnade dörren till den. Min tanke var att simhallen skulle bli ett komplement till den redan befintliga anläggningen, men på något sätt blev det en helt ny anläggning när simhallen kom. Den är helt fantastiskt fin och slukar enormt mycket folk, så det är jättekul, säger hon.

Simhallen består av en tempererad 20 metersbassäng, en stor romersk källa, saltgrotta, stora relaxytor med caféer, populära viprum anslutna till simhallen med direktaccess till spat, gym och omklädningsrum.

Totalt sett har Himmelsby Gårdshotell vuxit från 400 kvadratmeter till cirka 5000 kvadratmeter på drygt fyra år. Nu bygger man ut med ytterligare 4 500 kvadratmeter. Det ska bli en hörsal, en exakt kopia av ovala rummet som ska användas som styrelserum, 40 hotellrum och 15 konferensrum, ett kafé, en stor matsal, ny reception och massor av förråd. På sikt kommer det också att byggas en helikopterplatta, en park och ett kapell där man kan gifta sig, ha dop med mera.

Jag har inspirerats av att tänka större. Att jantelagen är ett aber. Man kan mer än man tror. Man ska inte begränsa sig. Prova gärna saker som ingen har gjort och gå inte i någon annans fotspår.

Rakel har bott i USA och inspirerats mycket därifrån.

– Jag har inspirerats av att tänka större. Att jantelagen är ett aber. Man kan mer än man tror. Man ska inte begränsa sig. Prova gärna saker som ingen har gjort och gå inte i någon annans fotspår, säger hon.

Allt nytt som tillkommer här var tänkt från början.

– Många säger att "oj, vad ni hittar på nytt hela tiden", men det stämmer inte. Det har egentligen inte tillkommit något annat än justering och placeringar av saker. Tanken är att det ska vara en upplevelse för varje gäst att vara här. Det som begränsar hur mycket vi får växa är att vi får inte bli en industri. Jag är jättemån om att det fortfarande ska kännas familjärt när man kommer hit.

Hembakade bakverk finns här. Himmelsby Gårdshotell har egen bagare och konditor.

Hembakade bakverk finns här. Himmelsby Gårdshotell har egen bagare och konditor. Foto: Carolina Fransson

Genom serviceinriktad personal och att planera för, och behålla, mindre ytor för gästerna att vara på behåller man den familjära känslan, menar hon.

– Nu har vi två spaavdelningar. Vi har ju den gamla spaavdelningen och den är i mindre skala, mysig och lite trång. Den slukar inte så många. I den nya delen har vi gjort helt tvärtom, för att vi också ska kunna tillfredställa de stora konferenserna, säger hon.

Publicerad 17 April 2019 11:35