Arbetsmiljön på Vårdcentralen i Ödeshög har anmälts till Arbetsmiljöverket. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Arbetsmiljön på Vårdcentralen i Ödeshög har anmälts till Arbetsmiljöverket. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Adobe Stock

Vårdcentral betraktas som hälsofarlig för personalen

"Överväger om de kan fortsätta arbeta på arbetsplatsen"

ÖDESHÖG.

Ödeshögs vårdcentral betraktas som en hälsofara för personalen. Nu har arbetsplatsen anmälts till Arbetsmiljöverket.

Av
Pernilla Alsén

Det var SVT Öst som nyligen rapporterade om att den fysiska miljön på Ödeshögs vårdcentral på nytt blivit en fråga för Arbetsmiljöverket. Detta efter att lokalerna, enligt skyddsombud inom Region Östergötland, betraktas som en stor hälsofara.

Under flera år har vårdcentralens personal klagat över allergiska symtom och hudbesvär och nu döms regionens åtgärder ut som otillräckliga av skyddsombuden.

I en så kallad 6.6a-anmälan skriver skyddsombuden:

”Personal överväger om de kan fortsätta att arbeta på arbetsplatsen överhuvudtaget pga. de symtom och besvär man har. Många av de anställda har arbetat många år på vårdcentralen och har därför utsatts av olika ämnen under lång tid men även ganska ny personal har besvär.”

Enligt SVT Öst inleddes en stor sanering av lokalerna 2017, efter att fukt upptäckts. Trots det visade en enkät att personalen mådde sämre efteråt. Ett av de senaste fynden är låga halter av kylvätska och lösningsmedel i luften. I början på mars skyddsstoppades verksamheten, en åtgärd som upphävdes av Arbetsmiljöverket.

Publicerad 17 April 2019 00:00