Göran Ahlberg, Iréne Nordh, Ylva Sager och Iréne Annerud ingår i arbetsgruppen bakom den stundande konstmässan i Vadstena.

Göran Ahlberg, Iréne Nordh, Ylva Sager och Iréne Annerud ingår i arbetsgruppen bakom den stundande konstmässan i Vadstena. Foto: Pernilla Alsén

Premiär för konstmässa

Nytt forum för yrkesverksamma konstnärer

VADSTENA.

I dagarna är det premiär för en ny konstmässa i Vadstena. Syftet är att synliggöra bild- och formkonstnärer som företagare och att skapa ett forum där de kan presentera sina produkter och tjänster.

Av
Pernilla Alsén

Ett 20-tal yrkesverksamma lokala konstnärer, som valts ut av en professionell jury, kommer att medverka vid mässan som hålls på historisk mark, i Herreköket och Borgstugan i Vadstena slott.

"Jag hoppas att effektien blir långvarig"

Bakom arrangemanget står arbetsgruppen KonstVerksamVadstena, bestående av bland andra Göran Ahlberg, Iréne Nordh, Ylva Sager och Iréne Annerud. Tanken är att skapa en mötesplats för konstnärer, konsthantverkare och designers, yrkesverksamma i Vadstena, tillsammans med presumtiva kunder inom exempelvis kommun, landsting och näringsliv.

De flesta som är yrkesverksamma inom konst och konsthantverk är egna förtagare, vilket ofta förbises eller glöms bort, menar arrangörerna.

– Jag var på företagsmässan här i Vadstena när det slog mig, jag hade inte haft en tanke på att jag skulle kunna medverka och ställa ut där, säger Ylva Sager.

Göran Ahlberg hoppas att mässan är början på något nytt.

– Om det kommer att blir mässa varje år, vartannat år eller kanske aldrig mer, det får vi se, det beror lite på utfallet. Men jag hoppas att effekten blir långvarig, att detta är början på något som kommer att fortsätta även efter att vi stängt på söndag.

FAKTA

Konstmässan, som är öppen för allmänheten, pågår fredag-söndag, 26-28 april.

Publicerad 19 April 2019 00:00