Helena Bengtsson och Anna Hagelin,bibliotekarier i Mjölby.

Helena Bengtsson och Anna Hagelin,bibliotekarier i Mjölby. Foto: Carolina Fransson

Många vill låna böcker

Bibliotekens utlåningsstatistik går upp

MJÖLBY.

Många vill låna böcker på biblioteket i Mjölby. Mest populärt är deckare, biografier och hälsoböcker.

Av
Carolina Fransson

— Tidigare år har trenden varit att utlåningsstatistiken sjunkit, men nu har det gått upp och det är jättekul! säger Helena Bengtsson, bibliotekarie på biblioteket i Mjölby.

Många kommer till biblioteket för att låna just böcker. När det gäller ljudböcker och filmer märker man av en konkurrens från de prenumerationstjänster och streamingtjänster som finns.

— Av böckerna är deckare, biografier och hälsoböcker om mat och träning, populära. Vi har väldigt lång kö på Emelie Schepps senaste bok, säger Anna Hagelin, bibliotekarie på biblioteket i Mjölby.

Häromdagen var det Världsbokens dag. Dagen firas hela denna vecka på Mjölby bibliotek med utdelning av böcker. Utdelning av böcker från biblioteket sker några gånger om året och nu är det extra många som ska rensas ut på grund av att vuxenboksavdelningen ska byggas om.

— Vi har ett bokbord med böcker, en del helt nya, och det är många som kommer hit och hämtar böcker. En del böcker är helt nya, men såhär kan också lite äldre böcker, som kanske inte lånats på sju år, glädja någon och få ett nytt hem, säger Anna.

En av besökarna på biblioteket är Frida Johansson med ettåriga dottern Freja. De är på biblioteket för att hämta ut en bok som de fått presentkort på via BVC.

— Vi tittar i böcker flera gånger om dagen. Det blir mycket pekböcker, men också lite annat som Babblarna och Bamse, säger Frida.

Publicerad 24 April 2019 13:03