Omådet mellan Klosterkyrkan och Bjälbopalatset i Vadstena har använts som spelplats i över 20 år. Nu flyttar Shakespeare på Gräsgården till den gamla foderfabriken utanför Vadstena. (Bild från 2011, då

Omådet mellan Klosterkyrkan och Bjälbopalatset i Vadstena har använts som spelplats i över 20 år. Nu flyttar Shakespeare på Gräsgården till den gamla foderfabriken utanför Vadstena. (Bild från 2011, då "Som ni vill ha det" sattes upp på Gräsgården.) Foto: Pressbild/SHPG

Nu lämnar teatergruppen Gräsgården

Flyttar Shakespeares dramer till fabriksmiljö

VADSTENA.

En drygt 20-årig tradition går i graven. Nu lämnar Shakespeare på Gräsgården klosterområdet i Vadstena och flyttar in i fabriksmiljö.

Av
Pernilla Alsén

Shakespeare på Gräsgården (SHPG) har spelat Shakespeares dramer, företrädesvis på Gräsgården i klosterområdet i Vadstena, sommartid sedan 1996. Teatern har även gästat Folkets park och Västra vallen i Vadstena slott.

Gräsgården har varit en uppskattad spelplats, betonar arrangörerna, men efter 23 somrar flyttar nu teatersällskapet. Ny spelplats blir den gamla foderfabriken vid Ullevi, strax söder om Vadstena, dit Shakespeare nu flyttar hela sin verksamhet.

– När jag första gången kom in i fabriken tyckte jag den var som byggd för oss. Här fanns foajé, personalutrymmen, och lagerlokaler, men framför allt ett magnifikt scenrum, säger SHPG:s konstnärliga ledare Pontus Plænge.

Han beskriver tiden på Gräsgården i ljusa ordalag.

– Det har varit en sann glädje att skapa scenkonst på Gräsgården, och att inspireras av historien och skönheten på platsen, och också att bidra till att göra miljön levande för människor i samtiden.

En nackdel, menar Plænge, är att man tvingats riva och återuppbygga teatern varje år – delvis varje kväll – vilket varit slitsamt och tidskrävande.

– De medverkandes arbetsmiljö har lämnat en del övrigt att önska, eftersom vi har haft loger och omklädningsrum i provisoriska vagnar utan duschar och toaletter. Nu får vi möjlighet att i stället utveckla verksamheten år från år och skapa en permanent hemvist för SHPG. Och både vi och publiken slipper oroa oss för regn, lägger han till.

Nu pågår arbetet med att renovera lokalerna och i slutet av maj inleds repetitionerna för sommarens föreställning, ”Macbeth”, i regi av Per-Johan Persson. Medverkande skådespelare är Martin Waerme, Inga Onn, Pierre Tafvelin, Hannah Alem Davidson, Måns Clausen, Frida Stavnes, Wayra Monasterio och Pontus Plænge.

Publicerad 24 April 2019 10:29