Julia Stenberg och William Johansson.

Julia Stenberg och William Johansson. Foto: Carolina Fransson

Springer snart ut till ljus arbetsmarknad

Industritekniska programmets elever har jobb efter gymnasiet

MOTALA.

Snart är det dags att ta på sig de vita mössorna och springa ut. Några som möter en riktigt ljusnande framtid är eleverna på Industritekniska programmet på Carlsunds utbildningscentrum i Motala.

Av
Carolina Fransson

Det Industritekniska programmet har funnits på skolan sedan 1997. Eleverna här är eftertraktade på arbetsmarknaden. Jobbtillfällen finns det gott om och det är många pensionsavgångar inom industrisektorn nu och på sikt.

– Man är i princip garanterad jobb när man går här. Det är stor efterfrågan på folk inom den här branschen i hela regionen. Här får du en bred grund att stå på inför arbete inom industrisektorn. Du kan välja att gå direkt till arbete efter gymnasiet eller läsa till några högskoleförberedande ämnen, säger Leif Jonsson, lärare på Industritekniska programmet på Carlsunds utbildningscentrum i Motala.

För några år sedan var utbildningen nära att läggas ner. Programmet gjordes i samband med det om och innefattar nu mera praktik. Varannan vecka är eleverna i skolan och varannan vecka ute i arbetslivet. På så vis får företagarna en större möjlighet att lära känna eleverna inför framtida rekryteringar och det är också givande för både skolan och eleverna, menar Leif Jonsson.

Julia Stenberg som går i årskurs två på programmet, och har ett år kvar till studenten, håller med.

– Man tar med sig erfarenheter från arbetslivet genom praktiken som man har nytta av i skolan. Man lär sig till exempel mer saker som lärarna kanske inte går igenom lika djupt, säger hon.

– Jag trivs väldigt bra och det känns bra att det är lätt att få jobb när man är klar, säger hon om att läsa programmet.

Hon och årskurs tre-eleven William Johansson har gjort praktik på Bröderna Carlssons i Motala och genom företaget under våren fått möjlighet att ta truckkort. Det har ökat chanserna ännu mer för jobb efter gymnasiet då truckkort ofta efterfrågas.

Williams föräldrar arbetar inom branschen och han bestämde sig efter nian att han också ville göra det. Efter studenten har han fått jobb där han nu har praktiserat.

Publicerad 30 April 2019 16:30