Alexander Pettersson och Linda Sjökvist arrangerar nytt lopp i Motala.

Alexander Pettersson och Linda Sjökvist arrangerar nytt lopp i Motala. Foto: Carolina Fransson

De arrangerar sex timmar långt lopp

Alexander och Linda vill sätta Motala på kartan

MOTALA

Skulle du kunna tänka dig att springa runt en löparbana i sex timmar? I höst har du möjlighet att göra det i Motala. Alexander Pettersson och Linda Sjökvist anordnar ett ultradistanslopp.

Av
Carolina Fransson

Motalas och troligen Östergötlands första ultradistanslopp med löpning inomhus. Så beskriver Alexander Pettersson The inner circle run, som anordnas i Team Sportiahallen den 28 september.

– De tävlande springer i sex timmar och man springer så långt man kan under den tiden. Alla är välkomna, motionär som elit, säger Alexander.

– Alla startar på samma signal, och sen stannar man där man befinner sig på banan vid stoppsignalen, berättar Linda.

Deltagarna får välja om de vill gå eller springa. De får chip som registrerar snitthastighet, hur många varv de sprungit och total längd.

Idéen till loppet fick Linda efter att ha varit funktionär vid ett ultradistanslopp inomhus i Växjö. Alexander var med och sprang det loppet.

– Jag tyckte att det skulle vara en rolig grej att arrangera här. Vi har inte sett att det finns något liknande här, säger hon.

– Att det är inomhus och att man kör på samma bana kan vara lite nördigt, men det är samtidigt en annan upplevelse av löparlopp. Man har helt andra förutsättningar än om man springer ute längs en lång bana. Här kan man ha med sig sitt eget bord där man laddat upp med mat och dryck som man själv kan ta när man vill och passerar. Det blir också en liten sport i sig att lägga upp kost och dryck för att orka hålla i gång så länge, säger Alexander.

Nära till toalett och en temperatur som man vet ligger konstant på 16-17 grader ökar också förutsättningarna att lättare kunna ladda inför loppet, menar de. Det kommer också att vara musik längs banan.

Att det ska kännas monotont för löparna att springa runt en bana så länge är de inte oroliga för.

– Det är en sport i sig att kunna gå in i sig själv och göra det här ganska monotona, runt runt på en kort bana. Sen har vi ett begränsat deltagarantal på 70 stycken och då blir det ett tajt gäng som är här för att kämpa, man ses varv på varv och lär känna varandra, säger Alexander.

På sikt vill de gärna anordna längre lopp.

– Vi börjar med att arrangera ett lopp på sex timmar. Sen har vi ambitionen att eventuellt höja till tolv eller 24 timmar. Eller att ha alla de tidsloppen, säger Alexander.

Med loppet vill de också sätta Motala på kartan.

– Motala är en trevlig idrottsstad redan med Vätternrundan. Jag brukar jobba där som ambulansmotorcykelförare och vill vara med och göra någonting ytterligare. Det finns goda förutsättningar här. Vi har flera arenor i staden där man kan fortsätta att utveckla det här och göra det till ett flera dagars event, säger Alexander.

Publicerad 02 May 2019 10:27