Alaa Alasadi vågade ta steget till att starta eget.

Alaa Alasadi vågade ta steget till att starta eget. Foto: Carolina Fransson

Flyttade till Ödeshög och öppnade butik

Alaa lämnade Stockholm för att komma närmare familjen

ÖDESHÖG

När Alaa Alasadi flyttade från Stockholm till Ödeshög bestämde han sig samtidigt för att sadla om och öppna en livsmedelsbutik.

Av
Carolina Fransson

I Stockholm hade han haft ett jobb som målare och ett jobb inom restaurangbranschen.

Så sent som 1 mars flyttade Alaa Alasadi till Ödeshög. 1 april öppnade han livsmedelsbutiken Aladdin livsmedel. I den säljer han orientaliska matvaror, grönsaker, frukt, kött, kyckling, oliver, ostar med mera.

Att driva butik är ingenting han gjort innan, så han har fått sätta sig in i det snabbt.

– Det är stor skillnad på det och att vara anställd med fast inkomst, säger han, och berättar vidare:

– Jag bodde ensam i fyra år i Stockholm innan min fru kom till Sverige. Vi hade en andrahandslägenhet i Stockholm och letade förstahandskontrakt, men det var jättesvårt att hitta. Vi betalade mycket för vår lägenhet och under den här tiden fick vi också en liten pojke. Då tänkte vi, ska vi stanna i Stockholm eller flytta till Ödeshög? fortsätter han.

Alaa Alasadi har föräldrar och syskon i Ödeshög. Det var dels för att komma närmare dem, dels för att bo billigare som han och hans fru och son valde att flytta hit.

När de väl hade bestämt sig för att flytta ville han hitta en sysselsättning snabbt. Han hörde med sin mamma, pappa och systrar om hur stort kundunderlaget kunde tänkas vara för en livmedelsbutik med orientaliska varor här. De trodde på idén och så bestämde han sig.

Han hittade en lokal att hyra och sökte på köp-och säljsidor på nätet och på sociala medier efter hyllor, frysar och kylar.

– Jag hittade en kyl i Helsingborg, hyrde en en släpkärra till bilen och åkte och hämtade den. Sen kom jag hem, hittade hyllor i Malmö, hyrde en släpkärra igen och åkte och hämtade dem, berättar han.

Det var ett litet projekt innan allt var på sin plats, men nu är det det.

Namnet då? Det kommer från tiden då han arbetade inom restaurangbranschen och kallades för Aladdin.

Publicerad 03 May 2019 11:25