Christina Blom.

Christina Blom. Foto: Carolina Fransson

Fler platser och mer ändamålsenligt

Christina Blom ny chef på Rättspsykiatriska regionkliniken

VADSTENA. Ombyggnationen av Rättspsykiatiska regionkliniken i Vadstena blir klar steg för steg. När allt är klart kommer det att finnas fler platser här och lokalerna kommer att vara mer ändamålsenliga.

Av
Carolina Fransson

Den Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena är en av fem regionklinker i landet. Övriga fyra ligger i Växjö, Sundsvall, Säter och Karsudden. Totalt finns det cirka 500 vårdplatser på klinkerna. Sedan tidigare finns sex avdelningar med 83 slutenvårdsplatser för i första hand vård enligt lag om rättspsykiatrisk vård på Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. När den nya klinken är klar kommer platserna att ha utökats till 86 stycken med möjlighet till 92. Kliniken blir till ytan större, det blir bättre lokaler för slutenvård och eftervård och mer personal i fler proffessioner.

På hela kliniken är säkerheten mycket hög. Som besökare blir man noga kontrollerad, det är kodlås till alla dörrar och inga öppningsbara fönster.

Den nya kliniken beräknas att vara klar 2021. Sedan en tid tillbaka står några nya lägenhetsrum för patienter för öppenvård klara. De är ljusa med vita väggar och stora fönster som man kan sitta i. De är fullt utrustade med modern elektronik och säkerhetstänket finns med i varje liten detalj i dem.

Inför byggnationen av den nya kliniken har man studerat hur andra kliniker ser ut, berättar Christina Blom som är ny verksamhetschef på Rättssykiatriska regionkliniken i Vadstena sedan 1 april i år.

– Vi har gjort en rigorös omvärldsbevakning i Sverige och utomlands där vi tittat på alltifrån vilket tyg vi ska ha på stolarna till säkerhetsfrågor. Den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har också byggt ut. Vi har tittat på hur de och andra kliniker jobbar och gjort jämförelser, berättar hon.

Christina Blom kommer närmast från en tjänst som chef inom socialförvaltningen i Jönköpings kommun. Hon har under 30 års tid haft olika chefsroller inom socialtjänsten.

– Nu har jag bytt till att arbeta inom regionen, men det är ändå flera likheter. Jag är för ett delegerat och inkluderat ledarskap. Alla är viktiga, säger hon.

Hittills har hon hunnit träffat en patient och drygt hälften av de 200 medarbetarna.

– Det tar tid, och det får ta tid. Jag behöver dels skaffa mig kunskap om medarbetarna och deras kompetens, dels sätta mig in i verksamheten med patientfokuset som mål, säger hon.

Publicerad 07 May 2019 10:22