Viggo Carlsen är mer känd utomlands än hemma i Östergötland.

Viggo Carlsen är mer känd utomlands än hemma i Östergötland. Foto: Carolina Fransson

Världskonstnär målar hemma i Ödeshög

Viggo Carlsen skapar i gammalt sädesmagasin

ÖDESHÖG. New York, London och Paris. Det är bara några av alla de städer i världen där Viggo Carlsen ställt ut sina verk. Hemma i Östergötland är han däremot inte lika känd.

Av
Carolina Fransson

Viggo, som är född i Danmark, flyttade till Sverige 1959 och har bott i Ödeshög de senaste 28 åren. Här bor han mitt ute på landet med skaparverkstad i ett gammalt magasin på sin gård.

Viggo skapade sitt första konstverk, en teckning med motivet av ett hästhuvud, i skolåldern. Hans mamma skickade in teckningen till en veckotidning, men den blev aldrig publicerad.

– Jag fick ett brev 14 dagar senare där det stod att tyvärr tar vi inte med bilder som föräldrarna har målat eller ritat. Då var jag 12 år gammal. Sen har jag fortsatt att rita och måla. När jag gick i åttonde klass i Tranås sa min fröken att någon hade ett jättebetyg i teckning. Det var jag. Det blev en sporre för mig, ett erkännande, säger han.

Viggo är självlärd, med sin farfar som läromästare.

– Min farfar var duktig på att måla på porslin, men han målade bara på kvällarna och satsade inte på det mer än som fritidssyssla. På det sättet kom han ingenstans. Däremot lärde han mig en hel del om skuggning och så vidare, berättar Viggo.

Ett av Viggo Carlsens konstverk.

Ett av Viggo Carlsens konstverk. Foto: Carolina Fransson

Viggo började med fågelmålerier, men tröttnade efter ett tag på att återskapa befintliga motiv.

– Jag kände mig nöjd och ville söka mig ut i från naturmåleriet. Jag ville bjuda på någonting inifrån mig själv. Jag är lite barnslig i mitt målande, men det jag gör är samtidigt välarbetat, säger han.

Genom åren har han, förutom tavlor, målat på sten, grus och tyg. I dag är han lika inspirerad till att skapa som när han började med det. Han målar i olja och akryl och beskriver sin konst som lättsam och glädjespridande.

– Jag vill känna att folk gläds av att se mina bilder, säger han.

Publicerad 10 May 2019 08:18